Nigeri president ei kandideeri kolmandaks ametiajaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigeri president Mahamadou Issoufou ja Prantsusmaa president Francois Hollande märtsilõpu kohtumisel.
Nigeri president Mahamadou Issoufou ja Prantsusmaa president Francois Hollande märtsilõpu kohtumisel. Foto: Patrick Gely/SIPA/Patrick Gely/SIPA

Nigeri president Mahamadou Issoufou teatas laupäeval, et ei kandideeri kolmandaks ametiajaks ja tema mandaat saab läbi 2021. aastal.

"Minu üheks kõige suuremaks ambitsiooniks on vabade ja läbipaistvate valimiste organiseerimine 2021. aastal ja võimu probleemideta üleandmine nigeerlasele, kelle rahvas sellesse ametisse valib," ütles riigipea.

"Ma olen oma südames demkoraat ja mul pole ülbust, et arvata nagu oleks ma selles ametis asendamatu mees," sõnas Issoufou.

Issoufou andis aasta tagasi aprillis ametivande teiseks viieaastaseks võimuperioodiks. Pidulikust tseremooniast võtsid osa 53 riigi, teiste seas USA esindajad. Issoufou kogus presidendivalimiste teises voorus üle 92 protsendi häältest. Opositsioon teatas, et ei tunnusta tulemusi seoses rikkumistega esimeses voorus.

"Niger vajab tugevaid demokraatlikke institutsioone ja selleks on vaja võimu vahetumist," lisas riigipea.

Kui Issoufou head kavatsused teostuvad, siis on ta esimene demokraatlikult valitud president riigis, kellel võimu rahumeelne üleandmine õnnestub. Issoufou eelkäija Mamadou Tandja kukutati 2010. aastal sõjaväelise riigipöördega, kui ta muutis põhiseadust, et pärast kahte ametiaega võimule jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles