Soome kaitsepolitsei hoiatab noorpoliitikute värbamise eest (1)

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlissoomlaste noorpoliitik Sebastian Tynkkynen satub avalikkuse tähelepanu alla keskmisest tihem. Käesoleva aasta jaanuaris tuli tal ütlusi anda Oulu piirkonnakohtus, kus endisele erakonna noortekogu juhile oli esitatud süüdistus Soome moslemite vastase vaenu õhutamises.
Põlissoomlaste noorpoliitik Sebastian Tynkkynen satub avalikkuse tähelepanu alla keskmisest tihem. Käesoleva aasta jaanuaris tuli tal ütlusi anda Oulu piirkonnakohtus, kus endisele erakonna noortekogu juhile oli esitatud süüdistus Soome moslemite vastase vaenu õhutamises. Foto: Eeva Riihelä/Lehtikuva/Scanpix

Soome kaitsepolitsei Supo teatas oma möödunud nädalal avaldatud aastaraportis, et välisriikide julgeolekuteenistused püüavad värvata Soome poliitikuid ja äritegelasi üha nooremas eas – veel enne, kui nad on asunud mõjukale kohale.

«See on näide riikliku luuretegevuse pikaajalistest eesmärkidest,» kirjutatakse raportis.

Raportis on välja toodud ka detailne juhend, kuidas agentide värbamine üldjuhul aset leiab. Kõigepealt viivad luureametnikud läbi põhjaliku analüüsi selgitamaks välja, mis informatsiooni vajatakse. Pärast seda valitakse välja sihtmärk, kellel on ligipääs infole. Järgmiseks hinnatakse, millised on selle inimese tugevad ja nõrgad küljed ehk isikuomadused, millest sõltub, kui tõenäoline on, et teda on võimalik veenda töötama välisriigi heaks. Kui see etapp on läbitud, luuakse kontakt ja hakatakse teadlikult tegelema sõprussuhte ülesehitamisega, et seeläbi jõuda lõppeesmärgi ehk värbamiseni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles