Galerii: Süürias korraldati keemiarünnak (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aktivistide sõnul on Süürias mässuliste võitlejate käes olevale linnale tehtud keemiarünnakus saanud surma vähemalt 58 inimest.

Pole teada, kas rünnaku Khan Sheikhoun sooritasid Vene või Süüria lennukid. Pommides sisaldunud aine tekitas Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse andmeil paljudel inimestel lämbumise. Ohvtite seas oli ka vähemalt kaheksa last. Pommitati ka haiglat, kus arstid kannatanutele abi andsid, ütles AFP korrespondent. Tabamuse sai hoone sissepääs, kustkaudu keemarünnakus kannatanuid haiglasse vastu võeti.

Täpne aine on seni tuvastamata. 

Varasemalt on Süüria valitsus keemiarelvade kasutamist korduvalt eitanud. ÜRO ja teiste agentuuride uuringute järgi kasutas režiim vahemikus 2014-2015 aga vähemalt kolmel korral kloriini.

Teated esimestest gaasirünnakutest president Bashar al-Assadile lojaalsete vägede poolt tulid 2013 aasta suvel – ligi aasta hiljem, mil tollane Ameerika Ühendriikide riigipea Barack Obama oli nimetanud keemiarelvi punaseks jooneks, millele järgneb sõjaline sekkumine.

Karistust ei järgnenud ning kriitikute sõnul andis see hetk Assadile ja tema liitlastele julgust juurde. 

Keemiarelvi on Süürias kasutanud ka terroristlik Islamiriik (ISIS). 

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles