Stoltenberg: Saksamaa panustagu rohkem kaitsesse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg. Foto: SIPA/Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg kutsus täna Saksamaad üles kulutama kaitsele rohkem –puudutades sellega Berliini hella kohta, mis on varjutanud ka suhteid Ühendriikidega.

«Minu jaoks on otsustava tähtsusega, et USA ja Saksamaa on ühte meelt: me peame rohkem julgeolekusse investeerima,» lausus endine Norra peaminister Saksa ärilehele Handelsblatt.

Ta rõhutas, et kulude tõstmise eesmärk pole mitte teha Washington õnnelikuks. «Asi on Euroopa julgeolekus. Euroopa on paljudele kriisidele ja ähvardustele lähemal kui USA. Ta on lähemal Venemaale, lähemal Süüriale ja Iraagile.»

Kaua vindunud tüli NATO kulutuste üle lahvatas uuesti Donald Trumpi valimisega USA presidendiks. Trump on kurtnud, et liitlased kasutavad Ameerikat ära.

Alliansi riigipead leppisid 2014. aastal kokku tõsta kaitsekulutusi kümnendiga kahe protsendini sisemajanduse koguproduktist.

Praegu täidavad seda eesmärki vaid viis riiki –  USA, Suurbritannia, Kreeka, Poola ja Eesti. Saksamaa panustab kaitsesse vaid 1,2 protsenti SKPst.

Euroopa suurim majandus on sattunud Ühendriikide erilise kriitika alla. Trumpi sõnul võlgneb Saksamaa USAle ja NATOle tohutuid summasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles