Kongo DV keskosast leiti veel 13 ühishauda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO rahuvalvajad märtsikuus Kasai regioonis asuvas Tshimbulus.
ÜRO rahuvalvajad märtsikuus Kasai regioonis asuvas Tshimbulus. Foto: STRINGER/REUTERS

Kongo Demokraatliku Vabariigi keskosast avastati veel 13 ühishauda, teatas teisipäeval ÜRO inimõigustevolinik Kinshasas Jose Maria Aranaz.

Kokku on taolisi matmispaiku piirkonnast leitud juba 23 ja võimud tegelevad parajasti ohvrite koguarvu kindlakstegemisega.

Mõnedel hinnangutel on alates eelmises augustist tapetud Kasai regioonis vähemalt 400 tsiviilisikut seoses endise hõimuliidri Kamwina Nsapu toetajate mässuga.

ÜRO andmetel on vägivalla tõttu pidanud kodudest lahkuma vähemalt 434 000 inimest.

Hukkunute seas oli kaks ÜRO töötajat - USA kodanik Michael Sharp ja Rootsi kodakondsusega Zaida Catalan. Tapeti ka nende kohalikku päritolu tõlk Betu Tshintela.

Viimastel kuudel on Kongo DV-s esinenud vägivallapuhanguid, teiste seas ohvriterohkeid vastasseise Kasai provintsides, mis on ajendatud president Joseph Kabila kavatsusest jääda võimule hoolimata teise ametiaja lõppemisest detsembris.

Kõrvalises regioonis lahvatas vägivald augusti keskpaigas, kui valitsusväed tapsid kohaliku hõimupealiku ja omakaitseväe juhi Nsapu. Seejärel puhkesid valitsusvägede ja Nsapu toetajate vahel ägedad relvakokkupõrked, mis levisid naaberprovintsidesse Kasai-Orientali ja Lomami.

ÜRO Julgeolekunõukogu otsustas märtsi lõpul ühehäälselt pikendada rahuvalvejõudude mandaati Kongo Demokraatlikus Vabariigis, kuid kärpida nende arvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles