Põhja-Korea tegi järjekordse raketikatsetuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un arvatavasti märtsikuist raketimootori katsetust jälgimas.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un arvatavasti märtsikuist raketimootori katsetust jälgimas. Foto: KCNA/Reuters

Põhja-Korea tegi kolmapäeva varahommikul järjekordse raketikatsetuse, teatasid Lõuna-Korea kaitseministeerium ja USA armee.

"Põhja-Korea tulistas täna varahommikul Sinpo sadamast Jaapani merre veel tuvastamata tüüpi mürsu," kirjutati kaitseministeeriumi teadaandes.

USA armee andmetel tulistas Põhja-Korea välja kesktegevusraadiusega ballistilise raketi.

"USA väejuhatus jätkab tihedat koostööd meie Lõuna-Korea ja Jaapani liitlastega, et tagada julgeolekut," ütles Pentagoni esindaja.

Põhja-Ameerika õhu- ja kosmosekaitse väejuhatuse (NORAD) hinnangul ei kujutanud raketitulistamine Ühendriikidele ohtu.

USA president Donald Trump ütles nädalavahetusel usutluses väljaandele Financial Times, et Ühendriigid on valmis Põhja-Korea tuumaohu likvideerima ka iseseisvalt, kui Hiina ei lisa survet probleemi lahendamiseks.

Trumpi sõnul oleks Hiinale hea, kui riik abistaks Ühendriike Põhja-Korea suhtes ja kui Peking seda ei tee, siis pole see hea kellelegi.

Financial Timesi andmetel peab praegune USA administratsioon Põhja-Koread Ühendriikidele kõige vahetumaks ohuks. Riikliku julgeolekunõukogu asenõunik Kathleen Troia McFarland avaldas ajalehele arvamust, et suure tõenäosusega saavutab Põhja- Korea veel enne Trumpi praeguse ametiaja lõppu võimekuse tabada raketiga USA mandriosa.

Pyongyang väitis nädalalõpul aga, et USA kasutab Põhja- Korea tuumaprogrammi ettekäändena varjamaks oma vastuseisu tuumarelvade keelustamisele.

Põhja- Korea ÜRO esinduse nõunik Ri Song Chol ütles neljapäeval uudisteagentuurile AP, et USA tegevus on sundinud Pyongyangi tuumarelvi välja töötama ja neid omama, et kaitsta end Ameerika agressiooni vastu.

Ri reageeris USA suursaadiku Nikki Haley esmaspäevasele kommentaarile, et Ühendriigid ei osale ÜRO kõnelustel tuumarelvade keelustamiseks, kuna mõned "pahad tegijad", nende seas Põhja- Korea, ei allkirjasta ega täida võimalikku lepet.

Ri rõhutas, et Põhja-Korea toetab ülemaailmset jõupingutust likvideerida tuumarelvad, kuid ei loobu oma relvastusest enne, "kui maailma tuumarelvavabaks muutmine on ellu viidud".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles