Euroopa Parlament pani paika Brexiti punased jooned

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia ja ELi lipud
Suurbritannia ja ELi lipud Foto: Jane Barlow/PA Wire/PA Images/Scanpix

Euroopa Parlament paneb täna paika oma punased jooned läbirääkimisteks Brexiti kokkuleppe üle.

Prantsusmaal Strasbourg'is kogunev parlament toetab Euroopa Liidu liidrite üleskutset Suurbritanniale leppida kõigepealt kokku lahutamise tingimused ja alles seejärel sõlmida uus kaubanduslepe ELiga.

«See (hääletus) on alguspunkt rasketele ja keerulistele läbirääkimistele määratlemaks tingimused Ühendkuningriigi lahkumiseks,» ütles europarlamendi president Antonio Tajani.

27 ELi liiget peavad need ametlikult heaks kiitma enne 29. aprilli tippkohtumist.

Europarlamendi resolutsioonikavas öeldakse, et üleminekuperiood kaubanduskokkuleppe väljatöötamiseks pärast seda, kui Suurbritannia EList 2019. aasta märtsis ametlikult lahkub, peab piirduma kolme aastaga.

Resolutsioonikavas rõhutatakse ka seda, et Suurbritannial tuleb lahkumise eest maksta.

«Lahkumispäevani tuleb teil maksta oma osa arvetes,» sõnas sotsiaaldemokraatide ja demokraatide parlamendifraktsiooni liider Gianni Pittella eile Strasbourg'is.

Resolutsioonikavas kutsutakse ka kaitsma Suurbritannias elava kolme miljoni eurooplase õigusi, samuti ELi riikides elava ühe miljoni briti õigusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles