Briti ajakirjanik pidi Sudaanis kuus nädalat piinamist taluma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Phil Cox (vasakul) ja Daoud Hari
Phil Cox (vasakul) ja Daoud Hari Foto: HO/AFP/Scanpix

Briti ajakirjanik Phil Coxi võtsid Sudaani võimud möödunud aasta detsembris kinni, ta vangistati ja pidi taluma kuus nädalat julma piinamist.

Cox ja ta sudaanlasest kolleeg Daoud Hari tahtsid teha reportaaži Darfurist ja sealsetest põgenikest, kuid langesid Jebel Marra mäestiku lähedal sõdurite kätte, edastab The Independent.

Phil Cox (vasakul) ja Daoud Hari
Phil Cox (vasakul) ja Daoud Hari Foto: HO/AFP/Scanpix

Mehed said pärast kinnivõtmist teada, et Sudaani valitsus peab neid ohuks ning nende tabamise eest on välja pandud üle 250 000 naela.

AK-47 varustatud sõdurid ähvardasid ajakirjanikud tappa, sidudes nad puude külge ja peksid neid.

Coxile oli ta väike kaamera alles jäänud ja siis, kui sõdurid teda ei jälginud, sai ta selle sisse lülitada ja juhtunu jäädvustada. Kui vajalik oli olemas, võttis ajakirjanik mälukaardi välja ja peitis selle oma pärakusse.

Coxil ja ta kolleegil Haril valmib kogetu põhjal Briti kanali Channel 4 News jaoks kaheosaline dokumentaalfilm. Nad räägivad selles lisaks enda kogetule ka Sudaani valitsuse tsiviilelanike vastastest rünnakutest Darfuris, kus võidi kasutada keemiarelva.

Kahe ajakirjaniku kannatused ei lõppenud Jebel Marra mägedes, vaid hiljem viidi nad Sudaani pealinna Hartumi kurikuulsasse Kobari vanglasse.

Coxi sõnul lendasid nad Hartumi El Fasherist ja sõdurid lubasid ta lennukist alla visata. Ta palus oma elu eest, kuid ta üle vaid naerdi ja öeldi, et ta ei ole mees.

Lennuki pardal teda peksti ja see jätkus veel mitme nädala jooksul, kui ta oli vanglas.

Talle anti elektrišokke ja igal nädalal ähvardati teda hukkamisega, mida siiski toime ei pandud.

USA ja Ühendkuningriigi valitsused pingutasid, et kahte ajakirjanikku Sudaanis vabastada. USA andis Sudaani kodakondsusega Harile asüüli ja tema pääses Sudaani vanglast selle aasta 18. jaanuaril. Cox vabanes 1. veebruaril.

Sudaani võimud tetasid, et president Omar al-Bashir on Sudaanis ringi nuhkinud ajakirjanikele andestanud. Sudaani võimude teatel saabus Cox sinna ebaseaduslikult ja oli ohuks Sudaani julgeolekule ning seda on tõestatud.

«Saatsime Phili ja Daoudi uurima inimõigusterikkumisi Sudaanis, kuid me ei arvanud, et neil tuleb endal midagi sellist läbi elada. Neid peksti, piinati ja tehti elektrišokke ning seda ainult põhjusel, et nad on ajakirjanikud. Nende lugu Sudaani tegelikust olukorrast on meie kanali üks kõige hirmuäratavamaid lugusid,» teatas Channel 4 peatoimetaja Ben de Pear.

Cox lisas, et hoolimata Sudaanis kogetust, jätkab tema ja ta kolleeg Sudaanis toimuva kajastamist.

«Vangistamise ja vangis olemise ajal saime tervikpildi, mis selles riigis tegelikult toimub. Sudaani valitsus võib igaühte, keda ebasobivaks peab, vangistada ja piinata,» nentis Cox.

Coxi ja Hari kaheosaline film Sudaanis kogetust kannab pealkirja «Hunted in Sudan» (Jahituna Sudaanis).

Lääneriikide arvates toimub Sudaani lääneosas Darfuris genotsiid, kuna araablaste relvastatud paramilitaarüksused tapavad seal kohalikku neegerelanikkonda. ÜRO andmetel on hukkunud üle 30 000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles