Euroopa Parlament nõuab Navalnõi vabastamist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käeraudades Aleksei Navalnõi.
Käeraudades Aleksei Navalnõi. Foto: Valeri Sharifulin/TASS/Scanpix

Euroopa Parlament on ülekaalukalt kiitnud heaks resolutsiooni, millega nõutakse Vene opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi kohest vabastamist ja kõikidest süüdistustest loobumist, vahendab RFE/RL.

Tänast deklaratsiooni toetasid kõik europarlamendi poliitilised grupid, kes mõistsid üheselt hukka Vene korrakaitsjate tegevuse 26. märtsi meeleavaldustel sadade rahumeelsete osalejate vahistamisel ja laiali ajamisel.

Korruptsioonivastastest meeleavaldustest võtsid osa kümned tuhanded inimesed üle kogu Venemaa. Tegu oli suurima protestiaktsiooniga Vladimir Putini viieaastase valitsusperioodi jooksul.

Ainuüksi Moskvas vahistas politsei üle tuhande inimese, nende hulgas ka Navalnõi, kellele määrati 15 päeva pikkune vangistus politseijõududele vastu hakkamise ja umbes 300 euro väärtuses rahatrahv Moskva meeleavalduse organiseerimise eest.

Euroopa Parlament mõistis hukka pidevad katsed Navalnõid vaigistada ja väljendas toetust tema korruptsioonivastase ühingu tegevusele.

Lisaks väljendasid saadikud sügavat muret veebruaris kehtestatud keelu üle, millega piiratakse Navalnõi võimalust poliitikas kaasa lüüa. Sellega viidati kohtuasjale, millega Navalnõile määrati 2013. aastal viieaastane tingimisi vangistus väidetava finantskuriteo eest.

Selle otsusega piirati Navalnõi võimalust 2018. aastal presidendiks kandideerida. Navalnõi eitab oma süüd ja väidab, et otsus oli poliitiliselt motiveeritud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles