Otse: USA tulistas 59 tiibraketti Süüria õhuväebaasile (72)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühendriigid tulistasid ööl vastu tänast enam kui poolsada tiibraketti Süüriasse kättemaksuks arvatava keemiarünnaku eest tavakodanike vastu. Tegemist on Washingtoni esimese otsese sõjalise rünnakuga Süüria valitsuse vastu ja president Donald Trumpi kõige jõulisema sõjalise käiguga riigipeaks saamise järel.     

Üllatuslik rünnak märgib rabavat pööret Trumpi jaoks. Presidendikandidaadina hoiatas ta, et USA taganeb nüüd juba seitsmendat aastat käivast Süüria kodusõjast sootuks. Ent president näis olevat liigutatud arvatavas keemiarünnakus hukkunud laste fotode nägemisest, nimetades seda «häbiplekiks kogu inimkonnale, mis ületas paljusid piire», kirjutab Associated Press.

Vahemerel paiknevatelt USA sõjalaevadelt tulistati välja umbes 60 Tomahawk-tüüpi tiibraketti, mille sihtmärgiks oli Süüria Homsi provintsis asuv Shayrati õhuväebaas. 

Raketid tulistati välja laevadelt USS Porter ja USS Ross, mis kuuluvad USA mereväe kuuendasse laevastikku ja mis paiknevad Vahemere idaosas.

Tiibrakettide sihtmärgiks olid õhuväebaasis asuvad lennukid, angaarid ja punkerid, laskemoonaladu, juhtimisseadmed ja radarid, baasi infrastruktuur, sealhulgas lennurada.

President ei avalikustanud rünnakuid eelnevalt, ehkki nii tema kui teised riikliku julgeoleku ametnikud tegid neljapäeval tavapärasest märgatavalt jõulisemaid avaldusi Süüria režiimi vastu.

USA välisminister Rex Tillerson ütles Eesti aja järgi reede varahommikul, et Venemaa on läbi kukkunud endale 2013. aastal võetud kohustusega kindlustada Süüria keemiarelvade luku taga püsimine.

Rünnakut kinnitas Twitteris Valge Maja pressijuht Sean Spicer.

«Arvan, et mis juhtus Süürias, on üks tõeliselt erakordne kuritegu ja see ei oleks tohtinud aset leida ning sel ei oleks tohtinud lasta aset leida,» ütles Trump ajakirjanikele presidendilennuki Air Force One pardal teel Floridasse, kus ta kohtub kahel päeval Hiina presidendi Xi Jinpingiga.

Rünnak leidis aset ajal, mil Trump võõrustab Xid, kellega loodab lahendada teise USA julgeoleku dilemma – Põhja-Korea tuumaprogrammi.

Trumpi sõjaline tegevus Süürias võib olla signaal Hiinale, et vastne Ühendriikide president ei karda astuda ühepoolseid sõjalisi samme isegi siis, kui olulised suurriigid nagu Hiina seisavad tema huvide teel ees.

Kommentaarid (72)
Copy
Tagasi üles