Trump pani USA-Vene suhted uutele alustele

Keir Giles
, Chatham House'i Venemaa programmi teadur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süürlane plakatiga Bulgaarias Süüria saatkonna ees meelt avaldamas.
Süürlane plakatiga Bulgaarias Süüria saatkonna ees meelt avaldamas. Foto: Dimitar Dilkoff / AFP / Scanpix

Siiani on Venemaa vastuseks USA raketirünnakule öelnud asju, mida võis arvatagi, et ta ütleb. Ebakindlust tekitab aga see, mida Venemaa vastuseks teeb. Kuid see ebakindlus pole ühepoolne. USA ootamatu meelemuutus on näidanud täiesti veenvalt, et mitte ainult president Vladimir Putin pole ennustamatu, vaid et president Donald Trump on selles temaga võrdne.

See paneb aluse põhimõttelisele muutusele selles, kuidas Venemaa käsitleb enda ja Ühendriikide suhet. Kui varem tundus, et president Trump viib kas teadlikult või teadmatult ellu Vene välispoliitikat USAs, siis Süüria löögid näitavad, et ei saa loota, et ta sellega järjepidevalt tegeleb.

Näidates selgelt, milline käitumine on Ühendriikidele vastuvõetamatu, lõikas Trump end täielikult lahti eelmise administratsiooni käitumisest. President Barack Obama ennustatav kalduvus mitte kinni pidada punastest joontest ja mitte vastata Venemaa agressiivsusele kutsus Venemaad üles veelgi otsesemalt vaenulikule tegevusele. Nüüd on Venemaa sunnitud vähemalt kaaluma võimalust, et USA võib tema tegevusele kehtestada hinna või tagajärjed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles