Amnesty: Hiina hukkas mullu rohkem inimesi kui teised riigid kokku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnipeetavad Hiinas
Kinnipeetavad Hiinas Foto: STR/AFP/Scanpix

Hiina hukkas 2016. aastal rohkem inimesi kui ülejäänud maailma riigid kokku, kuid maailmas hukatute üldarv vähenes, teatas inimõigusorganisatsioon Amnesty International täna.

Hiina hukkas mullu tuhandeid inimesi, kirjutas Amnesty kohtutoimikutele ja uudistele tuginedes.

Teised riigid hukkasid mullu kokku vähemalt 1032 inimest, mida on 2015. aastaga võrreldes 37 protsenti vähem. Hukkamistest enamik ehk 87 protsenti viidi täide neljas riigis - Iraanis, Saudi Araabias, Iraagis ja Pakistanis.

Amnesty uurimisest selgus, et Hiina kohtuotsuste avalikust andmebaasist on välja jäetud sajad surmaotsused, kaasa arvatud need, kus kaitsealune on välismaalane. Amnesty hinnangul viitab see Hiina võimude koordineeritud püüdlusele varjata hukatute tegelikku arvu.

Valitsev Kommunistlik Partei peab hukatute arvu riigisaladuseks.

«Hiina on tegelikkuses ainus riik, kus hukkamisi ümbritseb täielik saladuskate,» ütles Amnesty Ida-Aasia osakonna juht Nicholas Bequelin. «Ilmselt on põhjus see, et arv on šokeerivalt kõrge ning Hiina ei taha seista teistest maailma riikidest täiesti eraldi.»

Kuigi kohaliku meedia andmeil hukati 2014.-2016. aastani riigis vähemalt 931 inimest, siis veebis kättesaadavast avalikust andmebaasist leiti neist vaid 85.

Hiina ülemkohus otsustas 2013. aastal, et kõik kohtuotsused tuleb avalikustada, kuid reeglil on mitmed erandid. Muu hulgas ei kuulu avalikustamisele kohtuprotsessid, milles käsitletakse riigisaladusi või eraisiku puutumatust.

Hiina kohtud langetavad süüdimõistva otsuse 99,92 protsendis hagidest. Kardetakse, et riik hukkab paljusid süüta inimesi, sest politsei tugineb jõuga välja pressitud ülestunnistustele.

Seaduse alusel tuleks sunniviisilised ülestunnistused tõenditest välja jätta, kuid tegelikkuses on politseil vabad käed saada ülestunnistus piinamise ja pikaaegse kinnipidamise kaudu, ütles New Yorgi ülikooli professor Jerome Cohen.

USAs paiknev fond Dui Hua kirjutas 2016. aastal raportis, et Hiinas jääb surmamõistva kohtuotsuse langetamise ja täideviimise vahele keskmiselt kaks kuud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles