Võimud: Islamiriigi käes on vähem kui seitse protsenti Iraagi territooriumist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi terrorismivastase üksuse liikmed
Iraagi terrorismivastase üksuse liikmed Foto: AHMAD AL-RUBAYE/AFP/Scanpix

Iraagi võimude teatel on äärmusrühmituse Islamiriik käes olev territoorium Iraagis kahanenud neljakümnelt protsendilt alla seitsme protsendi, olles nüüdseks vaid 6,8 protsenti.

Islamiriik hakkas Iraagis alasid vallutama 2014. aasta suvel, kuid Iraagi armee on suutnud suurema osa džihadistide kätte langenud aladest tagasi vallutada, edastab The Independent.

Iraagi armee sõdurid Mosulis
Iraagi armee sõdurid Mosulis Foto: AHMAD AL-RUBAYE/AFP/Scanpix

Iraagi armee pressiesindaja, brigaadikindral Yahya Rasool sõnas, et Islamiriik kontrollib Iraagist 30 000 ruutkilomeetri suurust ala, mis on 6,8 protsenti Iraagi territooriumist.

Islamiriik vallutas alasid ka Süürias, seni käivad lahingud Raqqa pärast, mida USA juhitav koalitsioon üritab džihadistide käest vabastada. Islamiriik peab Raqqat oma «kalifaadi pealinnaks» ja selle tõttu on valmis võitlema «viimse veretilgani».

Iraagi väed on viimasel kahel aastal olnud Islamiriigi vastu võitlemisel edukad, neid on abistanud USA juhitava koalitsiooni õhurünnakud. Lahingutegevus on jõudnud Mosulisse, mis on suuruselt teine linn Iraagis.

Iraagi armee sõdurid Mosulis
Iraagi armee sõdurid Mosulis Foto: AHMAD GHARABLI/AFP/Scanpix

Iraagi armee teatel vabastati Mosuli idaosa juba jaanuaris, kuid tihedalt asustatud lääneosas käivad seni lahingud.

«Meie relvaüksused liiguvad edasi ettevaatlikult, kuna piirkonnas on seni palju tsiviilelanikke. Vaenlase taktikaks ei ole ainult tsiviilelanikkonna sekka peitumine, vaid ka nende kasutamine inimkilbina. Samuti pannakse toime avalikke hukkamisi, hukatavateks on Mosulist põgeneda üritanud elanikud,» teatasid iraaklasest brigaadikindral Rasool ja USA juhitava sõjalise koalitsiooni pressiesindaja, kolonel John Dorrian.

Islamiriigi vastu võitlemine on nõudnud samas palju tsviilelanikest ohvreid. Sajad tuhanded iraaklased on sõjapõgenikud ja ei saa koju tagasi pöörduda, sest ei ole kohta, kus elada.

Lääne-Mosulis toimuvad lahingud, milles võideldakse juba tänavate ja üksikute hoonete pärast.

Iraagi terrorismivastase üksuse teatel valmistuvad nad koos sõduritega liikuma al-Nuri mošee peale. Tegemist on mošeega, kus Islamiriigi juht Abu Bakr al-Baghdadi 2014. aastal «kalifaadi» välja kuulutas.

Iraagi terrorismivastane üksus Lääne-Mosulis
Iraagi terrorismivastane üksus Lääne-Mosulis Foto: AHMAD AL-RUBAYE/AFP/Scanpix
Iraagi terrorismivastase üksuse esindaja Lääne-Mosulis
Iraagi terrorismivastase üksuse esindaja Lääne-Mosulis Foto: AHMAD AL-RUBAYE/AFP/Scanpix

Kolonel Dorriani sõnul on võitlus Lääne-Mosulis karm, kuid Islamiriigi võitlejatel ei ole pääsu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles