Raport: välisriigid võisid sekkuda Brexiti hääletusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Stefan Rousseau/PA Wire/Scanpix

Välisriikid nagu Venemaa ja Hiina võivad olla seotud veebilehe kokkujooksutamisega, kus möödunud aasta juunis sai registreerida Brexiti hääletusele, mille lõpptulemusel otsustasid britid Euroopa Liidust lahkuda, väidab Suurbritannia parlamendiliikmetest koosnev komitee.

Väljaanne The Guardian kirjutab, et komitee ei ole küll tuvastanud, kes täpselt võis vastutav olla, aga täna avaldatud raportis märgitakse, et nii Venemaa kui Hiina on varem kasutanud küberrünnakutel põhinevat lähenemist.  

Nimelt jooksis ELi referendumile registreerimise veebileht 100 minutit enne tähtaja kukkumist 7. juunil kokku. Tehniline rikke tõttu võisid kaduma minna kümnete tuhandete inimeste andmed, kes ennast hääletusele kirja olid pannud.

Toona väitis valitsus, et koduleht jooksis kokku suure huviliste hulga tõttu, sest viimasel registreerimise päeval püüdis ennast kirja panna üle 500 000 inimese.

  Allikas: Kuvatõmmis Suurbritannia valitsuse kodulehest.
  Allikas: Kuvatõmmis Suurbritannia valitsuse kodulehest. Foto: Kuvatõmmis

Veebruaris ütles Suurbritannia Rahvusliku Küberkaitse Keskuse (GCHQ) juht Ciaran Martin, et iga kuu toimub Ühendkuningriigi pihta kümneid küberrünnakuid.

Briti rahandusminister Philip Hammond lisas, et viimase kuue kuu jooksul on GCHQ blokeerinud 34 550 võimalikku rünnakut, mis olid suunatud briti valitsusasutuste ja avaliku elu tegelaste vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles