Strasbourgi kohus mõistis väidetava Lõuna-Korea spiooni õigeks

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vadimir Mossejev.
Vadimir Mossejev. Foto: Internet

Venemaa endine diplomaat Valentin Moissejev, kelle Venemaa kohus mõistis süüdi Lõuna-Korea heaks spioneerimises, võitis apellatsiooni Euroopa Inimõiguste Kohtus.


1998. aastal arreteeris Vene Föderatsiooni Föderaalne Julgeolekukomitee (FSB) Venemaa välisministeeriumis Aasia osakonna juhatajana töötanud Moissejevi. Moskva linnakohus mõistis ta järgmisel aastal 12 aastaks vangi, kuid tema karistust vähendati kehva tervisliku seisundi tõttu nelja ja poole aastani, vahendas novayagazeta.ru.

Väidetavalt edastas Moissejev Lõuna-Korea luureteenistusele salajasi julgeolekuandmeid, kuid süüdistajatel puudusid selged tõendid.

Lõuna-Korea heaks spioneerimises süüdistatud endine diplomaat kaotas oma apellatsiooni ka Venemaa Föderatsiooni Ülemkohtus ja pidi neli ja pool aastat vangis istuma.

Juba toona viitasid inimõigusorganisatsioonid Venemaa spiooniprotsessi puhul kohtuvõimu sõltuvusele ja eriteenistuste omavolitsemisele.

Moissejev otsustas oma õiguste eest seista ja kaebas asja edasi Strasbourgi kohtusse, mis leidis, et Venemaa võimud rikkusid Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste konventsiooni isikuvabadusi ja -puutumatust puudutavat punkti ning õigust õiglasele kohtuprotsessile.

Venemaa peab Moissejevile maksma 30 000 eurot valuraha ja katma kohtukulud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles