Sugupuud uurinud ameeriklanna sattus identiteedivargusele (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: KACPER PEMPEL / REUTERS / Scanpix

44 aastat tagasi ilmavalgust näinud Nathan Laskoskile polnud määratud elada kolme kuudki – ta suri ja maeti ühele Texase surnuaiale.

Seda suurem oli tema tädi üllatus, kui ta genealoogiasaidile Ancestry.com minnes avastas, et imikuna surnud poiss on selle kohaselt kaks korda abiellunud, mitmes osariigis elanud ja sealtsamast Texase osariigist 1996. aastal sotsiaalkindlustusnumbri saanud.

Ta teavitas sellest Nathani ema, kes polnud oma väiksena kaotatud pojale kunagi sotsiaalkindlustusnumbrit hankinud. Too võttis ühendust sotsiaalkindlustusametiga.

Sel nädalal jõudsid föderaalvõimud oma uurimise tulemusel järeldusele, et beebi identiteedi oli omastanud tagaotsitav Jon Vincent. Süüdimõistmise korral ähvardab Vincentit vangistus ja kuni poole miljoni dollari suurune trahv.

Tundmatu teises otsas küsis tema beebina surnud poja ja tolle sotsiaalkindlustusnumbri kohta. Naine vastas osadele küsimustele, kuid kui ta hakkas helistajale vastuküsimusi esitama, pani viimane toru hargile.

Süüaluse advokaadi Felicia Sarneri sõnul ei tahtnud Vincent kunagi Laskoski perele haiget teha. «Vincent oli väga noor mees, kui see asi esimest korda tekkis, ning tal on väga kahju oma toona langetatud otsusest ja kannatustest, mida ta põhjustas lahkunu perele,» lausus ta. «Tema tegu ei ole kellelegi majanduslikku kahju tekitanud ning vahepealsetel aastatel pole ta seadusega pahuksisse sattunud ning on elanud vaikset, töökat elu.»

Oma elu Nathan Laskoski nime all alustas Vincent 1996. aastal, kui põgenes korrektsiooniasutusest, kuhu ta oli saadetud sündsusetuse eest lapseealisega. Uut identiteeti tahtes jalutas Vincent mööda eelmainitud Texase surnuaeda ja otsis sealt endaga samal ajal sündinud kadunukesi. Nii sattuski 1972. aasta augustis sündinud Vincent 1972. aasta oktoobris sündinud Laskoski hauale.

Uurijatega rääkides meenus Laskoski emale, et umbes samal ajal sai tema veidra telefonikõne. Tundmatu teises otsas küsis tema beebina surnud poja ja tolle sotsiaalkindlustusnumbri kohta. Naine vastas osadele küsimustele, kuid kui ta hakkas helistajale vastuküsimusi esitama, pani viimane toru hargile.

Laskoski ema võttis juba toona ühendust politseiga, peljates, et tõenäoliselt oli tegu mingi pettusega. Korrakaitsejõud toona midagi ette ei võtnud.

Uue nime all jõudis Vincent elada Mississippi, Texase, Tennessee ja Pennsylvania osariikides, kaks korda abielluda ja lahutada, teha autojuhiload, avada pangakontosid, võtta tudengi- ja autolaenu ning taotleda mitmed töökohti. Samuti on ammu surnud poisi nimel nüüd 2018. aastani kehtiv abiõe litsents.

Washington Posti andmeil varastatakse Ühendriikides igal aastal 2,5 miljoni surnud inimese identiteedid. Tavaliselt kasutatakse neid finantspettusteks, krediitkaartide ja telefoninumbrite hankimiseks. Selliste asjade vältimiseks soovitavad võimud anda surnute lähedastel lahkumistest peres teada ka sotsiaalkindlustusametile.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles