Assad: keemiarünnak oli väljamõeldis (22)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad.
Süüria president Bashar al-Assad. Foto: Uncredited/AP/Scanpix

Süüria president Bashar al-Assad ütles usutluses AFP-le, et väidetav keemiarünnak oli väljamõeldis USA õhulöögi õigustamiseks.

Assad ütles esimeses intervjuus pärast 4. aprilli rünnakut, mis tõi kaasa USA õhulöögi Süüria režiimi õhuväebaasile, et tema sõjavägi on kõik keemiarelvad loovutanud.

«See on päris kindlasti, sajaprotsendiliselt väljamõeldis,» ütles ta kolmapäevases usutluses väidetavast keemiarünnakust rääkides.

«Meile on jäänud mulje, et Lääs, eriti Ühendriigid on terroristidega nagu sukk ja saabas. Nad sepitsesid kogu selle loo, et leida ettekääne rünnakuks.»

Lääneriigid on süüdistanud eelmisel nädalal mässuliste linnale Khan Sheikhunile tehtud keemiarünnakus Süüria valitsusvägesid, kuid Venemaa väitel paiskusid toksilised ained õhku Süüria režiimi õhurünnakust mässuliste keemiarelvalaole.

Rünnakus sai surma vähemalt 87 inimest, ohvrite hulgas on palju lapsi.

Seni on Damaskus eitanud keemiarelva kasutamist, kuid nüüd ütles Assad usutluses, et pole üldse kindel, kas Khan Sheikhunile tehtigi rünnak.

«Praegusel ajal on palju võltsivideoid,» ütles ta. «Me ei tea, kas need surnud lapsed tapeti Khan Sheikhunis. Kas nad olid üldse surnud?»

Assad kinnitas mitu korda, et tema väed andsid 2013. aastal Venemaa vahendusel saavutatud kokkuleppest lähtudes kõik keemiarelvavarud ära.

«Rünnakukäsku ei olnud, meil ei ole keemiarelvi, me andsime oma arsenali juba mitme aasta eest ära.»

Assad kinnitas aga, et USA vasturünnak tema vägede võitlusvõimu ei kahandanud. «Meie tulejõud, meie võime rünnata terroriste ei saanud selles rünnakus kannatada.»

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles