Keemiarelvade keelustamise organisatsioon ei kahtle Süüria keemiarelvarünnaku toimumises (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
4. aprillil 2017 Süürias Khan Sheikhounis  toimunud keemiarünnaku väike ohver haiglas.
4. aprillil 2017 Süürias Khan Sheikhounis toimunud keemiarünnaku väike ohver haiglas. Foto: Uncredited/AP/Scanpix

Maailmas keemiarelvade kasutamise vaatlusega tegelev organisatsioon teatas neljapäeval, et väited keemiarelvarünnaku aset leidmisest Süüria mässuliste kontrollitavas Khan Sheikhunis läinud nädalal on usutavad.

Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW) märkis, et tehnilised eksperdid analüüsisid neile kättesaadavaid andmeid ning nende esialgne hinnang oli, et tegemist on usutava väitega.

OPCW peadirektor Ahmet Üzümcü ütles 41 riigist koosnevale täitevnõukogule, et faktide kogumisega tegelev missioon oli võtnud proove üsna pea pärast rünnakut ning saatnud need OPCW usaldusega laboritesse analüüsideks.

«OPCW eksperdid analüüsivad hetkel kõiksugu teavet, mida on erinevatest allikatest kogutud  ning peaks lõpetama oma töö järgmise kahe-kolme nädala jooksul», ütles Üzümcü avalduses.

Ühtlasi kutsus ta üles riike, mis on Keemiarelvade Konventsioonile alla kirjutanud, jagama sekretariaadiga viivitamatult ükskõik millist asjassepuutuvat teavet.

«Meie eksperdid on täiesti teadlikud neile pandud ülesande olulisusest ning ma olen kindel, et nad teevad seda professionaalsel ja erapooletul viisil, kasutades selleks kõiki kasutada olevaid tehnilisi vahendeid,» ütles Üzümcü.

Tema sõnul koguneb täitevnõukogu taas järgmisel nädalal, et jätkata arutelusid 4. aprillil aset leidnud rünnaku üle, milles hukkus vähemalt 87 ja sai kannatada enam kui pooltuhat inimest.

Venemaa vetostas kolmapäeval ÜRO resolutsioonikava, millega nõuti Süüria valitsuselt koostöö tegemist rahvusvahelise juurdlusega väidetava keemiarelvarünnaku üle. Venemaa blokeeris Julgeolekunõukogu samme oma liitlase vastu juba kaheksandat korda.

Hollandis Haagis asuv OPCW on valitsustevaheline rahvusvaheline organisatsioon, mis ühendab keemiarelvade keelustamise konventsiooniga liitunud riike ja eelkõige valvab selle järele, et konventsioonist kinni peetaks. Aastal 2013 pälvis organisatsioon Nobeli rahupreemia.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles