Põhja-Korea teatel on nad valmis tuumarünnaku korraldamiseks (17)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Korea võimud hoiatasid Ameerika Ühendriike, et selle provokatiivsetele sammudele piirkonnas võidakse vastata tuumarünnakutega.

«Me oleme valmis totaalsele sõjakuulutusele vastama totaalse sõjakuulutusega,» ütles Põhja-Korea sõjaväehierarhias riigi liidri Kim Jong-uni järel tähtsuselt teiseks meheks peetav Choe Ryong-Hae. «Me oleme tuumarünnaku puhul valmis andma vastulööki tuumarünnakutega meie stiilis,» lisas ta BBC vahendusel.

Pinged Põhja-Korea ümber on taas tõusnud seoses Pyongyangi lubadusega korraldada lähiajal järjekordne tuumakatsetus. Mõnede allikate sõnul võib tuumakatsetus toimuda juba täna, kui möödub 105 aastat riigi asutaja Kim Il-sungi sünnist. Räägitud on ka 25. aprillist, mil Põhja-Koreas tähistatakse armee asutamise aastapäeva.

USA president Donald Trump tegi kuu alguses avalduse, milles ta lubas Põhja-Korea tuumaohuprobleemi lahendada. See on kaasa toonud spekulatsioonid, et USA võib Põhja-Korea vastu kasutada sõjalist jõudu.

USA allikate teatel kaalutakse sõjalist vastusammu Põhja-Koreale, mille võimud teatasid hiljuti, et nad on valmis sõjaks Ühendriikidega. USA on saatnud piirkonda ka oma lennukikandja ning peab koos Lõuna-Koreaga sõjalisi õppusi.

Kimi sünniaastapäeva puhul korraldati Pyongyangis täna ka sõjaväeparaad, kus teadaolevalt esimest korda demonstreeriti avalikkusele ka allveelaevadelt väljatulistatavat ballistilist raketti, mida soovitakse täiustada nii, et see suudaks kanda tuumalõhkepea ka Ameerikani.

Põhja-Korea tänane sõjaväeparaad Tokyos ekraanidel. Foto: Koji Sasahara/AP/SCANPIX
Põhja-Korea tänane sõjaväeparaad Tokyos ekraanidel. Foto: Koji Sasahara/AP/SCANPIX Foto: Koji Sasahara/AP

Jaapan muretseb

Jaapan peab Põhja-Korea suhtes olema valvel ka pärast Kim Il-sungi sünniaastapäeva pidustusi, ütles Jaapani välisminister Fumio Kishida täna uudisteagentuuri AP vahendusel.

Kishida lisas, et Põhja-Koreas toimub sel kuul veel hulk üritusi ning on võimalik, et Põhja-Korea võib siis midagi korraldada. Kishida sõnul peab Jaapan olema täielikult valmis vastumeetmeteks.

Loe eilsete arengute kohta siit: «Hiina: Põhja-Koreas võib iga hetk puhkeda konflikt»

Kommentaarid (17)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles