USA saadab Euroopasse esmakordselt F-35 hävitajad (53)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikide uusimad ja ajaloo kallimad hävituslennukid F-35 saadetakse sel nädalavahetusel esmakordselt Euroopasse NATO õppustele, teatas USA kaitseministeerium eile.

Pentagon ei täpsustanud lennukite täpset arvu ja riiki, kuhu need saadetakse. Kaitseministeeriumi kinnitusel jäävad lennukid piirkonda mitmeks nädalaks.

«See treeninglähetus tähistab olulist teetähist ja F-35 programmi loomulikku arengut, võimaldades õhujõududel demonstreerida viienda põlvkonna hävituslennuki võimekust,» teatas kaitseministeerium avalduses.

«See aitab ka edasi arendada nõudeid, et F-35A lennukid saaks lõpuks paigutada Euroopasse, mis on kavandatud 2020ndate algusesse,» lisati avalduses, milles viidati USA eelmise presidendi Barack Obama ajal langetatud otsusele saata seda tüüpi lennukid Euroopasse.

Portaali DefenceNews andmetel võidakse lennukid saata Briti Lakenheathi õhuväebaasi Inglismaal. USA relvajõudude väljaanne Stars and Stripes kirjutas, et lennukid võivad osaleda õppustel piirkonnas, mis ulatub Rumeeniast Eestini ehk Venemaaga piirnevates NATO liikmesriikides.

Varem on räägitud ka võimalusest, et sama tüüpi lennukid võiksid tulevikus kaitsta ka Balti riikide õhuruumi. Selle kohta loe täpsemalt siit: «USA võib paigutada Baltimaadesse F-35 hävitajad»

F-35-tüüpi lennuk Hilli õhuväebaasis Utahi osariigis. Foto:
F-35-tüüpi lennuk Hilli õhuväebaasis Utahi osariigis. Foto: Foto: GEORGE FREY/AFP/Scanpix

Ajaloo kalleim militaarprojekt

Mullu juulis tegi maailma moodsaim ja palju kõneainet pakkunud hävitaja F-35 Lightning II planeeritust kaks aastat hiljem lõpuks ametliku debüüdi Inglismaal toimunud Farnborough´ lennundus-show´l (vaata juuresolevat videot).

Ühe reaktiivlennuki maksumus – ilma mootorite ja relvastuseta – algab ligikaudu 100 miljonist dollarist, kuid Pentagon hinnangul peaks uute plaanide kohaselt lennukite maksumus tulevikus vähenema. Tegu on ajaloo kalleima militaarprojektiga.

Lennuki projekteerimisega alustati 2001. aastal ja mudeli arendas välja maailma suurim kaitsetööstusettevõte Lockheed Martin, kokku on eri riigid seda tüüpi lennukit tellinud üle 3000.

Joint Strike Fighteri nime all tuntud F-35 on üheistmeline ja -mootoriline viienda generatsiooni hävituslennuk, mille trumpideks on kiirus, vargtehnoloogia ja manööverdamisvõime. Lennuki puhul on kasutatud erilist kiudmaterjalist kihti, mis peaks muutma selle vaenlase radaritele raskesti tabatavaks.

Standardmudeli pikkus on 15,6 meetrit ja tiivaulatus 10,7 meetrit. F-35 suudab lennata 1930 kilomeetrit tunnis ning täis kütusepaagiga läbib hävitaja 1667 kilomeetrit.

Uudne pole mitte üksnes lennuk, vaid ka näiteks piloodi kiiver. Ligi poole miljoni euro suurusele hinnalipikule lisaks seisneb selle eripära võimes pakkuda piloodile 360-kraadist vaadet kokpitivälisest ümbrusest.

Kommentaarid (53)
Copy
Tagasi üles