Saksamaa jõuluturu ründaja sai juhised otse Islamiriigilt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliini jõuluturu rünnakus kasutatud veoauto
Berliini jõuluturu rünnakus kasutatud veoauto Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix

Tuneeslane, kes tappis detsembris veokiga Berliini jõuluturule sõites 12 inimest, sai korraldusi otse äärmusrühmituselt Islamiriik, vahendas Reuters Der Spiegeli artiklit.

Vastutuse jõuluturu rünnaku eest on võtnud ISIS, kuid küsimus oli seni, kas neil oli tegelikult roll rünnaku planeerimises ja täideviimises või oli tuneeslasest ründaja Anis Amri lihtsalt inspireeritud ISISe üleskutsetest rünnata vaenlaste sihtmärke.

Saksa võimud said Araabia Ühendamiraatidelt infot, et Anis Amri sai otsekorralduse ühelt Islamiriigi salgalt. Nimetatud salk on Saksa võimudele varasemast tuttav, kuna on üritanud terroriste põgenikena riiki smugeldada.

Amri, kelle varjupaigataotlusele andis Saksamaalt eitava vastuse, oli vandunud truudust Islamiriigile. Itaalia politsei lasi Amri neli päeva pärast Berliini rünnakut Milanos maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles