Briti seadusandjad kutsuvad jätma Assadi abikaasat kodakondsusest ilma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad koos abikaasa Asmaga.
Süüria president Bashar al-Assad koos abikaasa Asmaga. Foto: Reuters / Scanpix

Briti seadusandjad kutsusid valitsust võtma Süüria presidendi Bashar al-Assadi abikaasalt Asmalt Briti kodakondsus, kuna ta on toetanud oma mehe režiimi kuuendat aastat kestnud relvakonfliktis.

Liberaaldemokraatide kõneisik välispoliitika küsimustes Tom Brake süüdistas pühapäeval Asma al-Assadi oma rahvusvahelise profiili kasutamises "barbaarse režiimi kaitsmisel".

"(Välisminister) Boris Johnson on kutsunud teisi riike tegema enamat Süüria suhtes, kuid Briti valitsus võiks öelda Asma Al-Assadile - kas lõpetate oma positsiooni kasutamise barbaarsete tegude kaitsmiseks või jääte kodakondsusest ilma," ütles ta.

Johnson nimetas ajalehes Sunday Telegraph ilmunud artiklis Süüria presidenti "peaterroristiks" ning kutsus Venemaad lõpetama tema toetamine.

Brake'i seisukohta kordas ka valitseva konservatiivse partei saadik Nadhim Zahawi.

Tema sõnul on Asma al-Assad "osa propagandamasinast, mis sooritab sõjakuritegusid".

41-aastane Asma al-Assad, kellel arvatakse olevat Briti ja Süüria kodakondsus, on seisnud oma abikaasa kõrval avalikel üritustel, millel on avaldatud toetust režiimi sammudele opositsiooni vastu.

Asma ja Bashari abiellumisest teatati kuus kuud pärast seda, kui viimane sai 2000. aasta juulis Süüria presidendiks.

Brake ütles, et ta kirjutab Briti siseminister Amber Ruddile, edastades talle liberaaldemokraatide seisukoha, kellel on parlamendis üheksa saadikukohta.

Briti siseministeerium ei ole kommenteerinud, kas valitsus kavatseb Asma al-Assadi vastu samme astuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles