Pildid: kahe Korea piiriala külastav USA asepresident: strateegilise kannatlikkuse aeg on läbi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikide asepresident Mike Pence on täna kahe Korea piiril asuvas demilitariseeritud tsoonis, visiidi põhjuseks on Põhja-Korea pidevad USA suunas tehtavad ähvardused ja viimaste nädalate raketikatsetused.

Põhja-Korea tegi eile enne Pence’i visiiti piiritsiooni ebaõnnestunud raketikatsetuse, kuid sellest hoolimata jätkasid Põhja-Korea võimud ja meedia ähvardamist, edastab AFP.

USA asepresident Mike Pence külastab kahe Korea piirialal asuvat demilitariseeritud tsooni
USA asepresident Mike Pence külastab kahe Korea piirialal asuvat demilitariseeritud tsooni Foto: UNG YEON-JE/AFP/Scanpix

Pence pidas kõne Lõuna-Korea poolele jäävas piirilinnas Panmunjomis, milles asuvasse sõjaväebaasi on paigutatud ka USA sõdureid, öeldes et strateegilise kannatlikkuse aeg on läbi.

USA asepresident Mike Pence külastab kahe Korea piirialal asuvat demilitariseeritud tsooni
USA asepresident Mike Pence külastab kahe Korea piirialal asuvat demilitariseeritud tsooni Foto: UNG YEON-JE/AFP/Scanpix

Pence rõhutas, et rahu saavutamiseks on vaid üks tee ja see on diplomaatia. Samas lisades, et Lõuna-Korea on USA liitlane ja USA toetab vajadusel liitlast ka sõjaliselt.

Pence’il on Korea poolsaarega varasemast side, sest ta isa võitles 1950. aastatel Korea sõjas.

USA asepresident on külaliseks Panmunjomis asuvas Camp Bonifase sõjaväebaasis, kus ta kohtus nii Lõuna-Korea kui USA sõduritega.

USA asepresident Mike Pence külastab kahe Korea piirialal asuvat demilitariseeritud tsooni. Pence kätlemas Camp Bonifase sõjaväebaasis olevaid USA sõdureid
USA asepresident Mike Pence külastab kahe Korea piirialal asuvat demilitariseeritud tsooni. Pence kätlemas Camp Bonifase sõjaväebaasis olevaid USA sõdureid Foto: UNG YEON-JE/AFP/Scanpix

Pence’i kümme päeva kestev Aasia visiit algas eile Lõuna-Koreast.

Lõuna-Korea meedia teatel toimuvad täna Lõuna-Korea ja USA ühised õhujõudude õppemanöövrid, mille Põhja-Korea juba jõudis hukka mõista.

USA presidendi Donald Trumpi julgeolekunõuniku Herbert Raymond McMasteri sõnul otsib USA koos liitlaste ja Hiinaga viise, kuidas tuumarelvaga ähvardavat Põhja-Koread kontrolli alla saada.

USA ei tee kindlasti Põhja-Koreasse rünnakut, pigem kehtestab senisest tugevamaid sanktsioone, näiteks naftamüügikeelu  Põhja-Koreasse ja Põhja-Korea lennufirmadele rahvusvahelise lennukeelu.

Üsna isolatsioonis olev Põhja-Korea on jätkanud sanktsioonidest hoolimata tuuma- ja raketiprogramme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles