Meedia: Hiinas pani tiibetlasest munk end põlema (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksiilis elav Tiibeti usujuht dalai-laama.
Eksiilis elav Tiibeti usujuht dalai-laama. Foto: BIJU BORO/AFP/Scanpix

Hiinas pani end põlema tiibetlasest budistlik munk, kes arvatavasti protestis Hiina keskvõimu vastu, teatasid aktivistid ja rahvusvaheline meedia.

Ühendus Vaba Tiibet ning Raadio Vaba Aasia ütlesid, et munk süütas end põlema laupäeva hommikul Garzê linnas.

Julgeolekujõud kustutasid leegid ning munk toimetati minema. Pole teada, kas ta jäi ellu või mitte. Telefoni teel küsitletud kohalike ametnike sõnul pole nad vahejuhtumist teadlikud.

YouTube'i riputati video, milles väidetavalt näidatakse juhtunut. Videost võib näha kogunevat rahvahulka ning kahte meest tulekustutitega kustutamas keha, mis lebas tiheda liiklusega tänava äärel. Pole selge, kas munk jäi ellu.

Vaba Tiibet sai video pealtnägijalt, kes riputas selle sotsiaalmeediasse, ütles rühmituse pressiesindaja John Jones.

Raadio Vaba Aasia andmeil on end alates 2009. aastast põlema pannud 148 tiibetlast. Neist vähemalt 125 surid. Enesesüütamiste haripunkt oli 2012. aastal, mil neid toimus 83. Mitmed mungad on end põlema süüdates palunud Tiibetile vabadust või dalai-laama naasmist.

Hiina sõnul on Tiibet olnud riigi territoorium rohkem kui seitse sajandit ning peab Tiibeti eksiilis elavat budistlikku liidrit dalai-laamat ohtlikuks separatistiks. Paljude tiibetlaste hinnangul on Tiibet olnud enamiku viimasest seitsmest sajandist iseseisev. Lisaks peavad nad Hiina keskvõimu kontrolli liiga karmikäeliseks.

Läinud nädalal kritiseeris Hiina tugevalt Indiat, sest viimane võõrustas kahe riigi vahelise piiri lähedal dalai-laamat.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles