Lavrov nõudis Londonilt seletust Süüria keemiarünnaku järelduste kohta (17)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: Grigoriy Sisoev/Scanpix

Venemaa nõuab Londonilt selgitusi seoses Suurbritannia järeldustega Süürias aset leidnud keemiarünnaku osas, ütles Vene välisminister Sergei Lavrov.

«Huvitav kokkulangevus - britid juhivad tõsiasjade tuvastamise missiooni, ei rääkinud kellelegi sellest, mida missioon teeb, kuid Suurbritannia teadlased, näete, on juba sündmuspaigalt võetud proove uurinud,» ütles Lavrov Moskvas pressikonverentsil.

«Arvan, et saadame täna nõudmise selgitada, mis toimub, ja arvestan, et nüüd nad juba vastusest ei pääse,» märkis minister. Lavrov rõhutas, et Venemaa ei luba rikkuda pingutusi Süüria olukorra lahendamiseks ÜRO julgeolekunõukogu otsuse kohaselt.

Ta meenutas, et Moskva on juba pööranud tähelepanu sellele, et Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni tõsiasjade tuvastamise missioonis on kaks allüksust ja mõlemat juhivad Suurbritannia alamad.

«Me juhtisime tähelepanu sellele, et see ei ole kuigi kooskõlas põhimõtetega, millel rajaneb rahvusvaheline organisatsioon ja mis eeldavad võimalikult tasakaalustatud koosseisu ükskõik millistes struktuurides,» ütles minister.

Suurbritannia välisminister Boris Johnson. Foto: Victoria Jones/PA Wire/PA Images/Scanpix
Suurbritannia välisminister Boris Johnson. Foto: Victoria Jones/PA Wire/PA Images/Scanpix Foto: Victoria Jones/PA Wire/PA Images

«Esialgu vastust ei ole, kuid kaudset vastust kuulsin ma Suurbritannia välisministri Boris Johnsoni hiljutisest usutlusest, kes süüdistas sündinus vaidlustamatul viisil Damaskust ja seda toetavaid Venemaad ja Iraani, ja ütles oma seisukoha tõestuseks muu seas seda, et Suurbritannia teadlased on sündmuspaigalt võetud proove juba uurinud ja need proovid tõestavad, et kasutati sariini või mingit sarnast ainet,» märkis Lavrov.

Johnson kirjutas ajalehes Sunday Telegraph, et Venemaal on aeg mõista, et Assad on nii sõna otseses mõttes kui ka metafoorses tähenduses mürgine. «Moskval on veel võimalus asuda selles tülis õigele poolele,» lisas ta.

Johnson viitas Süüria Khan Sheikhuni linnas korraldatud keemiarünnakule, milles möödunud nädalal hukkus ligi 90 tsiviilisikut, sealhulgas kümneid naisi ja lapsi. «Assad kasutab keemiarelvi sellepärast, et need pole üksnes kohutavad ja valimatud. Need on ka õudust tekitavad,» kirjutas minister.

Suurem osa rahvusvahelisest kogukonnast on süüdistanud Assadi vägesid keemiarelva kasutamises ja nõudnud Süüria valitsuselt koostööd mürkgaasirünnaku uurimisel.

Assadi valitsus on süüdistusi eitanud ning Venemaa on torpedeerinud oma liitlasi puudutavad resolutsioonikavandid ÜRO Julgeolekunõukogus.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles