USA president õnnitles Erdoğani referendumi võidu puhul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president toetajatele kõnelemas.
Türgi president toetajatele kõnelemas. Foto: BURHAN OZBILICI/AP

USA president Donald Trump helistas esmaspäeval Türgi riigipeale Recep Tayyip Erdoğanile ja õnnitles teda referendumi võidu puhul, teatasid meediakanalid.

"Trump helistas öösel Erdoğanile, et õnnitleda teda referendumi võidu puhul," kirjutas riiklik uudisteagentuur Anadolu.

USA presidendi reaktsioon erines Anadolu hinnangul märgatavalt Euroopa Liidu liidrite omast, kes väljendasid rahvahääletusega seoses pigem murelikkust.

Valge Maja informatsiooni kohaselt vestlesid riigipead peale rahvahääletuse veel mitmetel olulistel teemadel.

"President Donald J. Trump helistas täna Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğanile, et õnnitleda teda äsjase võidu puhul referendumil ja rääkida muu hulgas Ühendriikide vastusest Süüria režiimi keemiarelvade kasutamisele 4. aprillil. President Trump tänas Erdoğani toetuse eest Ühendriikide tegevusele ja mõlemad liidrid olid üksmeelel, et Süüria president Bashar al-Assad tuleb oma tegude eest vastutusele võtta. Veel räägiti terrorismivastasest kampaaniast Islamiriigi vastu ja vajadusest teha koostööd kõigi rühmituste vastu, mis kasutavad terrorismi oma eesmärkide saavutamiseks," kirjutati Valge Maja avalduses.

Pühapäevasel referendumil toetas Türgi presidendi võimu suurendamist 51 protsenti hääletusel osalenutest. Rahvusvaheliste vaatlejate hinnangul viidi referendumi kampaania läbi "ebaühtlasel mänguväljakul".

Prantsuse president François Hollande ütles, et Türgi referendumi tulemused näitavad lõhenenud riiki, ning kutsus Türgi võime austama opositsiooni häält ja euroopalikke väärtusi. Saksa kantsler Angela Merkel kutsus Erdoğani, kes võitis napilt referendumi oma volituste laiendamiseks, püüdlema "lugupidavale riigisisesele dialoogile".

Türgi nimetas esmaspäeval "kallutatuks" ja "vastuvõetamatuks" rahvusvaheliste vaatlejate kriitikat põhiseadusreferendumi korraldamise aadressil.

"Vaatlejate esialgsed hinnangud peegeldavad kallutatud ja erapoolikut lähenemist," märkis Türgi välisministeerium, kommenteerides OSCE Demokraatlike Institutsioonide ja Inimõiguste Büroo (ODIHR) ja Euroopa Nõukogu parlamentaarse assamblee (PACE) vaatlejate hinnangut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles