Taani plaanib 70-aastase dementse afgaanlanna välja saata (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eakas afgaanlanna, pilt on illustreeriv
Eakas afgaanlanna, pilt on illustreeriv Foto: Boris Grdanoski/AP/Scanpix

Taani migratsioonivõimud teatasid, et nad saadavad riigist välja 70-aastase dementse sisserändajast afgaanlanna. Inimõigusekspertide arvates ei jää see naine kodumaal ellu ja võib seal üsna kiiresti elu kaotada.

Eakal Zarmena Waziril, kes elab Taani idaosas Århusis koos oma tütrega, on südameprobleeme, kõrge vererõhk ja piiratud liikuvus, lisaks on tal kaugele arenenud dementsus, edastab The Independent.

Marzia Waziri, kes on elanud Taanis 25 aastat, on oma ema ametlik hooldaja. Tema kahel lapsel on Taani kodakondsus. Pere teatel ei ole neil Afganistanis enam sugulasi, kelle juurde eakas naine saaks väljasaatmisel elama asuda.

Taani migratsioonivõimud lükkasid Zarmena Waziri asüülitaotluse tagasi ja naisele teatati, et ta peab minema väljasaatmiskeskusse.

Tütre sõnul ei taha ta mõelda sellele, mis tema emaga Afganistanis juhtuda võib, kuid dementsuse all kannatav ema ei pea seal kaua vastu, arvatavalt vaid paar päeva.

«Ta ei oska ise ravimeid võtta. Ta ei jääks ellu isegi minu korteris, kui ta üksinda oleks. Ta põis on korrast ära ja ta kannab mähkmeid. Ta unustab toitu närida ja võib selle tõttu lämbuda,» selgitas pikka aega Taanis elanud afgaanlanna.

Naise sõnul on tal tulnud emale terviseprobleemide tekkides kümneid kordi kiirabi kutsuda.

«Meil ei ole Afganistanis enam sugulasi elus, kes saaksid teda vastu võtta ja tema eest hoolitseda. Mina ning minu vend ja õde elame aastaid Taanis,» selgitas ema hooldav naine.

Taani saabunud põgenike õiguste eest võitlejad lubasid Wazirisid aidata ja teha kõik, et eakat dementset naiste Taanist välja ei saadetaks.

Taani meediast käis läbi uudis, et migratsioonivõimud plaanivad lähinädalatel kiirkorras välja saata kõik Afganistanist saabunud põgenikud, kelle asüülitaotlus tagasi lükati.

Pärast aastakümnetepikkust sõda on Afganistan poliitiliselt ebastabiilne ja vaene riik.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) teatel on selles riigis kõrge suremus, levivad mitmesugused haigused ning 6000 inimese kohta on ainult üks arst.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles