Suurbritannias tulevad erakorralised valimised (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May.
Theresa May. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Scanpix

Suurbritannia peaminister Theresa May kuulutas, et 8. juunil peetakse erakorralised üldvalimised.

May sõnul vajab riik kindlust, stabiilsust ja tugevat juhtimist. «Riik muutub ühtsemaks, aga Westminster mitte,» lausus ta Euroopa Liidust lahkumisele viidates.  Ta lisas, et äkkvalimised on ainuke moodus pikaajalise julgeoleku ja stabiilsuse garanteerimiseks. 

Suurbritannia erakondade populaarsustabel aprilli esimese nädala seisuga:

May heitis erakondadele ette, et viimaste hooletu ja oportunistlik suhtumine seab ohtu nii Brexiti protsessi kui riigi heaolu. «Nii et me vajame üldvalimisi kohe praegu. Meil on hetkel ainukordne võimalus asi korda ajada,» ütles ta. 

«See on teie hetk näitamaks, et te ei ole valitsuse vastu lihtsalt asja pärast iseeneses. Näidata, et te ei kohtle poliitikat nagu mängu,» lausus May opositsiooni poole pöördudes. 

Konservatiividest rahvasaadikud toetavad Twitteris May otsust:

«Brexit oli selle üle, kas jääda või väljuda. Eks nendest valimistest saab nüüd hääletus peaminister May Brexiti positsioonide üle, mis tingimustel väljuda,» ütles Eesti valitsuse Brexiti-koordinaator Matti Maasikas BNSile.

«Sellest, mida May ütles, on Briti ajakirjanduses palju juttu olnud – et tema valitsust ei ole valitud, tal ei ole endal valimistel saadud mandaati. Ja seda nüüd peaminister ja partei juht otsibki. Tema eesmärk on öelda, et täidab rahva tahet ja selle jaoks on olemas ka mandaat,» selgitas Maasikas.

Hinnnates valimiste väljakuulutamise mõju Brexitile, märkis Maasikas, et seni, kuni Briti valitsus ei ole teatanud oma positsioonide muutumisest, on kõik endine.

Vaata allpoolasuvast videost May tänast pöördumist.

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles