NATO asub Liibüa lennukeeluala tagama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Nicolas Sarkozy toonitas eile, et poliitiliselt peaks operatsiooni juhtimist jätkama rahvusvaheline koalitsioon, sest see võimaldaks ka liitlaste araabia partneritel otsustusprotsessis kaasa lüüa.
Prantsuse president Nicolas Sarkozy toonitas eile, et poliitiliselt peaks operatsiooni juhtimist jätkama rahvusvaheline koalitsioon, sest see võimaldaks ka liitlaste araabia partneritel otsustusprotsessis kaasa lüüa. Foto: SCANPIX

Kuigi NATO maad kiitsid eile õhtul heaks kava võtta USA, Prantsusmaa ja Suurbritannia juhitud koalitsioonilt üle Liibüa lennukeelutsooni jõustamise, on endiselt lahtine, kas sõjaline allianss hakkab täielikult juhtima kõiki sõjalisi operatsiooni Liibüas.

NATO liikmed leppisid eile maratonkõneluste järel kokku, et lähima kolme päeva jooksul hakkavad nemad tagama seda, et Muammar Gaddafi lennukid õhku ei tõuseks, ja vajadusel ka neid alla tulistama, vahendas AFP.

Gaddafi maavägede vastu NATO praegu rünnakuid heaks ei ole kiitnud, nende eest vastutavad endiselt Liibüas operatsiooni Odyssey Dawn alustanud lääneliitlased.

NATO ainus moslemimaa Türgi on välistanud, et allianss osaleks lahingumissioonis. Kuna NATO töötab konsensuspõhimõttel, ei saa ilma Ankara heakskiiduta allianss Liibüas ka suuremat rolli võtta.

Samuti on praegu lahtine, kes hakkab sõjalist operatsiooni poliitiliselt kontrollima. Prantsusmaa on hoiatanud, et kui missiooni juhib NATO, võib see eemale tõrjuda araabia maid.

Prantsuse president Nicolas Sarkozy toonitas eile, et poliitiliselt peaks operatsiooni juhtimist jätkama rahvusvaheline koalitsioon, sest see võimaldaks ka liitlaste araabia partneritel otsustusprotsessis kaasa lüüa. NATO roll peaks Sarkozy arvates piirduma sõjalise koordineerimisega.

Läbirääkimised NATO võimaliku suurema rolli üle jätkuvad nädalavahetusel ning otsust oodatakse esmaspäevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles