Albaania parlamendil ei õnnestunud avavoorus presidenti valida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albaania peaminister Edi Rama.
Albaania peaminister Edi Rama. Foto: AP/Scanpix

       Albaania parlament ei suutnud kolmapäeval endale presidenti valida, kuna peaminister Edi Rama valitsevad sotsialistid otsustasid esimeses voorus jätta kandidaat esitamata.     

       "Me ei pakkunud välja ühtegi kandidaati, selleks, et näidata oma tahet pidada dialoogi opositsiooniga uue presidendi üle, et me jõuaks Albaania kõigi poliitiliste jõududega konsensusele," ütles spiiker Ilir Meta parlamendile.

Albaania opositsioon on parlamenti boikottinud alates veebruari keskpaigast, kutsudes üles moodustama üleminekuvalitsust, mis valmistaks ette vabad ja õiglased valimised.

Albaania 140-kohaline parlament valib presidenti viies voorus. Esimeses kolmes voorus on võiduks vaja vähemalt kolme viiendikku häältest ehk 84 toetushäält, kahes viimases piisab 71-st häälest. Võimuliidul on parlamendis enamus.

Järgmine valimiste voor on plaanitud neljapäevale.

Kui parlamendil ei õnnestu viiel korral riigipead valida, saadetakse assamblee laiali ning kuulutatakse välja uued valimised. Suuresti tseremoniaalne president valitakse viieks aastaks ja maksimaalselt kaheks ametiajaks.

Korralised parlamendivalimised on kavas 18. juunil, ent opositsioon on juba ähvardanud neid boikottida.

Opositsiooni boikott on juba praegu põhjustanud mitme reformi blokeerimise, üks olulisemaid neist on seotud kohtusüsteemi ümberkorraldamisega, mida nõuab Euroopa Liit Albaanialt liitumisläbirääkimistega edasi liikumiseks.

Albaania on NATO liige alates 2009. aastast ning loodab avada läbirääkimisprotsessi selle aasta lõpuks.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles