Moscow Times: endise Kremli trolli viis ülestunnistust (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaliningradi elanikud 1. märtsil tähistamas Krimmi okupeerimise kolmandat aastapäeva.
Kaliningradi elanikud 1. märtsil tähistamas Krimmi okupeerimise kolmandat aastapäeva. Foto: Vitaly Nevar/Vitaly Nevar/TASS/Scanpix

Vene valitsuse palgal olevaid internetitrolle on süüdistatud kõiges alates Hillary Clintoni põrumisest USA presidendivalimistel kuni Ukraina konfliktini. Nüüd tegi üks endine Kremli trollivabriku töötaja suu lahti ja rääkis uudisteportaalile Bumaga, miks ei ole ala enam selline, nagu see kunagi oli olnud. Väljaanne Moscow Times tegi kokkuvõtte. 

Jah, trollid võtsid USA valimised sihikule.

Kirjutasime umbes 200 kommentaari ja postitasime erinevatele libauudistesaitidele 20 nn uudist päevas. Tehases töötas palju erinevaid meeskondi, kes kirjutasid eri teemadel ja võtsid eri veebilehti sihtmärgiks. Eelmise aasta lõpul olid nii Ukraina kriisile kui USA valimistele pühendatud eraldi osakonnad, tean seda kindlalt. Konfidentsiaalsuslepingu tõttu ei saa ma aga sellest lähemalt rääkida, kus ma ise töötasin.

Trollimine on karm töö, kuid raha on seda väärt

Lõpetasin 2014. aastal kraadiga filosoofias ning ei teadnud, mida edasi teha. Mul olid kogunenud suured võlad, mis tahtsid kiiresti maksmist. Siis lugesin tehasest ja mõistsin, et see on koht, kus saan kähku raha kokku ajada. Paljud mu kolleegid jõudsid tööni sama teed pidi.

Tööintervjuule minnes teadsin juba, et pean hakkama internetis valitsusmeelset propagandat kirjutama. Nii polnudki ma üllatunud, kui intervjueerija palus mul kirjutada testkommentaari fašistlikest elementidest USAs. Mul oli veidi häbi, kuid samal ajal oli see ka lõbus.

Teenisin piisavalt, isegi Vene majanduskriis ei mõjutanud meid. Kui piisavalt kaua töötada, siis koos preemiatega võib saada 80 000 kuni 90 000 rubla (1320 kuni 1480 eurot) kuus.

Peterburi maja, mis on tuntud kui trollivabrik. Foto: DMITRY LOVETSKY/AP/Scanpix
Peterburi maja, mis on tuntud kui trollivabrik. Foto: DMITRY LOVETSKY/AP/Scanpix Foto: DMITRY LOVETSKY/AP

Ainult raha pärast jäingi sinna.

Alguses oli tööga raske harjuda. Miks ma seal täistuubitud kontoris istun kaheksa tundi järjest, tehes seda, mida tegin? Kuid mind ahvatles kerge raha ja lihtne töö.

Vene poliitikud on meistertrollid

Vene võimupartei Ühtse Venemaa duumasaadik Vitali Milonov oleks minu meelest ideaalne internetitroll. Kõik, mida ta ütleb ja teeb, on oma hulluses peaaegu unistuslik. Näiteks viimane seaduseelnõu, mis karistab kõiki opositsioonimeeleavaldustest osavõtjaid. Hullus.

Trollimine pole nii tõhus, kui seda vahepeal kujutatakse

Ma ei suuda nimetada ühtegi põhjust, mis kasu ühiskond minu tööst saab. Tõepoolest. Mul oli alati häbi tööle minna ja ma proovisin sellest mitte kellelegi rääkida. Trollivabrikud pole ühiskonnale kasulikud, tundub, et sellest saavad kõik aru.

Tegelikult ei kahjusta meie töö ka suurt kedagi. Mu isikliku arvamuse kohaselt ei ole sel mingit mõju ning eriti pole sel seda mõju, mida meie toetajad loodavad. Keegi ei usu meie postitusi, ei meie ise ega meie lugejad. Trollid vaidlevad trollidega. Mulle tundub, et enamik inimesi ei pööra taolistele kommentaaridele üldse tähelepanu.

Trollivabrikutööstus on muutumas

Trollidena töötavatele inimestele ei meeldi tegelikult väga nende amet. Kuid nüüd on paljud asjad selle juures muutumas, vabrik on sedavõrd tihti meedias kajastust saanud, et juhtkond on hakanud töötajate arvu vähendama. Mind näiteks vallandati.

Nüüd on nad hakanud inimesi palkama, kes tõepoolest ka usuvad seda, mida kirjutavad. Pead enne tõestama, et oled patrioot, kui sind tööle võetakse. 

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles