Nafta hind kukkus korralikult (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftakauplejad New Yorgi kaubabörsil.
Naftakauplejad New Yorgi kaubabörsil. Foto: SPENCER PLATT/AFP

Nafta hind tegi eile õhtul korraliku kukkumise, sest bensiini laoseis kasvas Ameerika Ühendriikides üllatuslikult ning musta kulla hinnalangusele aitas kaasa ka USA naftakompaniide aktsiate hinnalangus.

Bensiini laoseis USA mahutites kasvas eelmisel nädalal 1,5 miljoni barreli võrra, mis suurendas naftakauplejate kartusi, et Naftat Eksportivate Riikide (OPEC) ja osa naftakartelli mittekuuluvate riikide toodangukärped pole suutnud nafta ületootmist lõpetada.

Tõsi, päev varem avaldatud numbrite kohaselt toornafta laoseis eelmisel nädalal langes miljoni barreli võrra, aga see langus polnud piisavalt suur, et veenmaks investoreid, et pakkumise muutus on toimunud. Pealegi kasvab Ameerika Ühendriikide enda tootmine 17 000 barreli võrra päevas. Sealne toodang on viimastel kuudel kasvanud pidevalt.

«Lühiajaliselt on raske leida midagi, mis kerkiks esile ja ütleks «osta mind»,» ütles Te Wall Street Journalile maaklerfirma Herbert J. Sims & Co energiatoodete kauplemise juht Donald Morton.

Riskifondid ja teised spekulatiivsed investorid, kes olid turult pärast märtsis toimunud nafta hinnalangust eemale tõmbunud, tulid paaril viimasel nädalal tagasi ja hakkasid panustama hinnatõusule. «Nüüd võtavad nad kõik Tylenoli,» ütles Morton.

Brenti nafta hind kukkus eile kauplemispäeva lõpuks 3,8 protsenti 50,44 dollarini barrel ja USA naftahinnaindeksiks kujunenud WTI (West Texas Intermediate) hind kukkus 3,6 protsenti 52,93 dollarini barrel.

Täna hommikul nafta hind mõnevõrra tõusis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles