Reuters: Putiniga seotud mõttekoda haudus välja USA valimistesse sekkumiskava (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin.
Vene president Vladimir Putin. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AFP/Scanpix

Vene valitsuse mõttekoda Venemaa Strateegiliste Uuringute Instituut (RISI) töötas välja kava USA 2016. aasta valimistulemuse mõjutamiseks ning õõnestamaks usaldust USA valimissüsteemi vastu, kirjutas uudisteagentuur Reuters eile

Uudisteagentuuri allikateks olid seitse praegust ja endist USA ametnikku. 

Ametnikud kirjeldasid kahte salastatud RISI dokumenti, milles esitatakse raamistik ja tegutsemise loogika, mida USA luure peab Venemaa püüdluseks sekkuda 8. novembril toimunud USA presidendivalimistesse, vahendas Soome rahvusringhääling Yle.

USA luureni jõudsid dokumendid pärast valimisi.

Instituuti juhivad endised Vene välisluure kõrged ametnikud, kelle määrab ametisse president Vladimir Putini kantselei. USA ametnikest viis nimetasid instituuti Kremli välispoliitiliseks mõttekojaks.

RISI esimene dokument on strateegiapaber, mis valmis mullu juunis ning ringles Vene valitsuse kõrgeimal tasemel, kuid mis polnud adresseeritud ühelegi konkreetsele isikule.

Dokumendis soovitatakse Kremlil käivitada propagandakampaania sotsiaalmeedias ja Venemaa toetatud rahvusvahelistes meediakanalites. Kampaania eesmärk oli innustada ühendriiklasi valima presidenti, kes suhtuks Venemaasse leebemalt kui tollase presidendi Barack Obama valitsus, ütlesid seitse Reutersiga vestelnud allikat.

Teises dokumendis, mis koostati oktoobris ja mis levis samal viisil, hoiatati, et valimistel osutub ilmselt võitjaks demokraatide kandidaat Hillary Clinton. Dokumendi koostajad soovitasid sellest tulenevalt lõpetada Trumpi soosiv propaganda ja asuda õõnestama usaldust USA valimissüsteemi legitiimsuse vastu, et seekaudu kahjustada Clintoni mainet ja presidendiaega, lisasid allikad.

Praegused ja endised USA ametnikest allikad palusid anonüümsust, sest mõlemad dokumendid on salastatud. Nad keeldusid ütlemast kuidas Ühendriigid dokumendid endale said. USA luureametnikud keeldusid samuti dokumente kommenteerimast.

Putin on eitanud Venemaa sekkumist USA valimistesse. Putini pressiesindaja ning instituut keeldusid uudist kommenteerimast.

Kõnealused kaks dokumenti olid kesksed, kui Obama valitsus järeldas, et Venemaa käivitas valimiste mõjutamiseks libauudiste kampaania ning sooritas küberrünnakuid Demokraatliku Parteile ja Clintoni valimiskampaaniale, ütlesid ametnikud.

«Putinil oli see eesmärk pidevalt meeles ning ta palus instituudil koostada talle teekaart,» ütles üks allikatest, kes on endine kõrge USA luureametnik.

Trump on öelnud, et Venemaa tegevustel polnud valimiste tulemusele mitte mingit mõju. Käimasolevad USA kongressi ja Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) uurimised pole seni esitanud avalikult ühtegi tõendit, et Trumpi lähiringi ja Vene valimispüüdluste vahel oleks olnud kokkumängu.

Allikatest nelja sõnul taheti juunis koostatud strateegiadokumendiga laiendada Putini valitsuse püüdlusi, mis käivitati 2016. aasta märtsi. Tol kuul andis Kreml riiklikule meediale, kaasa arvatud meediakanalitele Russia Today ja Sputnik korralduse hakata näitama Trumpi positiivses valguses, lisasid ametnikud.

Kahes dokumendis ei mainita häkkimise teel saadud Demokraatliku Partei sisekirjavahetuse avaldamist eesmärgiga USA valimistesse sekkuda, ütlesid neli allikat. Ametnike sõnul sooritasid küberrünnakud Vene luureametid Kremli juhtimisel raportitest eraldiseisvalt.

Avalik propaganda ja küberrünnakud toetasid üksteist, ütlesid ametnikud. Nii Russia Today kui ka Sputnik kajastasid laialdaselt häkitud Demokraatliku Partei dokumente, mis sisaldasid ka erakonna jaoks piinlikke üksikasju.

Russia Today ei vastanud Reutersi palvele uudist kommenteerida. Sputniku esindaja nimetas USA allikate väiteid täielikuks valeks. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles