Olukord Jeemenis pingestub

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendi lahkumist nõudvad meeleavaldajad Jeemenis Sanaa ülikooli juures.
Presidendi lahkumist nõudvad meeleavaldajad Jeemenis Sanaa ülikooli juures. Foto: SCANPIX

Olukord Jeemenis pingestub, kuna sajad tuhanded inimesed on kogunenud presidendi vastaste ja tema poolehoidjate korraldatud meeleavaldustele.

Opositsioon nõuab riigipea Ali Abdullah Salehi lahkumist ja seda ei rahulda riigipea lubadus ameti mahapanekust aasta lõpus, vahendas Reuters.

Olukorda pealinnas Sanaas on ärev, kuna nädal tagasi lasid presidendi poolehoidjad maha enam kui 50 meeleavaldajat. Jõu kasutamise tõttu pöördusid presidendi vastu mitmed kindralid, hõimupealikud ja diplomaadid.

Amnesty International hoiatas, et valitsus ei suuda kriisist välja tulla relvi kasutamata.

Meeleavaldused on kestnud nädalaid, avaldades niiviisi presidendile survet.

Olukorda on pingestanud kokkupõrked presidendi ihukaitsjate ja opositsiooni toetavate armeeüksuste vahel.

President Ali Abdullah Saleh rääkis tuhandetele poolehoidjatele täna Sanaas, et on valmis andma võimu üle, et vältida verevalamist, kuid ainult «kindlatesse kätesse», vahendas Reuters.

Uudisteagentuuri AP andmetel ütles riigipea, et on valmis võimust loobuma, kuid ta ei usalda oma vastaseid, nimetades neid «narkoärikateks».

Ligi 30 aastat riigitüüri hoidnud Ali Abdullah Saleh pöördus kümnete tuhandete poolehoidjate poole, kes olid kogunenud presidendilossi juurde. Ta kinnitas, et tahab lahkuda võimult rahulikult, kuid karm kirjeldus vastasrindest viitab väljakutsele.

Presidendi süüdistuse järgi on oponendid vähemus, nimetades neid «narkoärikatest, rahapesijateks ja riigi põhjaosas tegutsevate mässuliste juhtideks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles