Hiinlaste lennukikandja teeb naabrid murelikuks (5)

Juhan Mellik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina Lennukikandja Liaoning. Ehkki laiemas plaanis aegunud, on laevast siiski kasu ka sõjaliselt.
Hiina Lennukikandja Liaoning. Ehkki laiemas plaanis aegunud, on laevast siiski kasu ka sõjaliselt. Foto: Li Tang/AP/Scanpix

Hiina sõjalise tõusu üheks sümbolis peetava riigi ainukese lennukikandja Liaoning ehitamine algas veel külma sõja ajal, aastal 1985. Töö hakkas pihta Nõukogude Liidus. 

Alus oli loodud Kuznetsov-klassi lennukikandjana ehk Nõukogude sõjalaevastiku viimase sõnana – Vene mereväes teenib praegu ainult üks samasse klassi kuuluv alus. Koos hiljem hiinlaste kätte jõudnud laevaga ehitatigi neid kokku vaid kaks.

Paraku ei jõutud tulevase Liaoningiga enne kommunistliku impeeriumi kokkuvarisemist kuigi kaugele.  Algselt Rigaks ja seejärel Varjagiks ristitud aluse ehitamine pandi aastal 1991 pausile.  Hiinlaste käsutusse jõudis see seitse aastat hiljem poolikuna, kui Peking selle 1998 ära ostis.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles