Prantsuse presidendikandidaadid andsid debati hirmus intervjuusid (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolm päeva enne Prantsusmaa presidendivalimiste esimest ringi annavad presidendikandidaadid järjekordse debati asemel kanalile France 2 15-minutilised intervjuud. 

Algselt pidi täna aset leidma viimane suur deledebatt, kuid mitme presidendikandidadi sõnul poleks aeg nende kampaaniaüritustega kokku sobinud. Lisaks arvasid osad neist, et debati pidamine nii vähe aega enne valimisi võib nende võiduvõimalusi kahjustada, vahendab Politico.

Viimaks otsustas France 2 traditsioonilise debati asemel iga presidendikandidaadiga läbi viia 15-minutiline intervjuu, vahendab Politico. Saate toimumine oli viimase hetkeni kahtluse all, sest meediakanal teatas, et saade tühistatakse, kui kasvõi üks kandidaat alt ära hüppab.

Valimistel osaleb kokku üksteist kandidaati, kuid populaarsemateks on küsitluste järgi osutunud:

-Emmanuel Macron- Tsentrist

-Marine Le Pen- Paremäärmuslane

-François Fillon- Konservatiiv

-Jean-Luc Melenchon- Vasakäärmuslane

-Benoit Hamon- Sotsialist

Debatis peavad nad 15 minutit vastama küsimustele erinevatel teemadel.

14 päeva peale presidendivalimiste esimest ringi asuvad võitlusse kaks esimeses ringis enim hääli kogunud kandidaati (Välja arvatud juhul, kui esimeses ringis kogub üks kandidaat 50 protsenti häältest. Seda pole kunagi juhtunud).

Saade läheb eetrisse telekanalil France 2.

Umbes 30 protsenti Prantsuse valijatest ei ole veel otsust langetanud, kellele hääl anda.

Prantsuse presidendivalimiste esimene voor korraldatakse 23. aprillil ja teine voor 7. mail.

Mélenchon, kes alles hiljuti oli suhteliselt tundmatu, on kerkinud suureks rahvameheks. Läinud laupäeval tulvas teda Marseilles’ Prado plaažile kuulama kümneid tuhandeid punalippe lehvitavaid toetajaid.

Mélenchoni kampaania keskseks loosungiks, mis on ühendanud Vasakrinde egiidi alla tema enda Vasakpartei, Kommunistliku partei ja teised vasakäärmuslikud rühmitused, on Euroopa Liidu kriisivastase kasinuspoliitika otsene eitamine.

Hollande on öelnud, et ta ei kavatse Vasakrindega oma poliitikat arutada, küll aga on ta andnud mõista, et võiks võtta sellest rühmitusest inimesi valitsusse.

Bloombergi andmetel oli tänase seisuga Melenchoni toetus 18,5 protsenti.

Le Pen lubas esmaspäevasel kampaaniaüritusel tuhandetele toetajatele, et taastab ametisse astumisel valve riigipiiridel ja tühistab Schengeni leppe. 

Debati käigus tuli juttu terrorismist ja sellega võitlemisest, mis polnud mingi üllatus, sest erinevad meediaväljaanded Politicost France24ni on ennustanud, et viimastel päevadel enne valimiste esimest vooru, pälvib teema aina enam tähelepanu. 

Bloombergi andmetel oli tänase seisuga Le Peni toetus 22,5 protsenti.

Populaarseim presidendikandidaat on 24-protsendilise toetusega tsentrist Emmanuel Macron. 

Endise majandusministri Macroni valimisprogramm sisaldab lubadust viia läbi majandusreforme. Usutakse, et tal on suured šansid lammutada riigivõimu traditsioonilist vaheldumist parempoolsete vabariiklaste ja sotsialistliku erakonna vahel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles