Iraanis said heakskiidu kuus presidendikandidaati

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lootusrikkad presidendikandidaadid nädal tagasi registreerimist ootamas.
Lootusrikkad presidendikandidaadid nädal tagasi registreerimist ootamas. Foto: Vahid Salemi/AP

Iraanis said neljapäeval valimiste järelevalvenõukogu heakskiidu kuus presidendikandidaati, kelle seas ka praegune riigipea Hassan Rouhani, teatas riiklik meedia.

Ülejäänud kandidaatideks valiti käremeelne vaimulik Ebrahim Raisi, konservatiiv Mostafa Mirsalim, Teherani linnapea Mohammad Bagher Ghalibaf, mõõdukate vaadetega endine minister Mostafa Hashemitaba ja asepresident Eshaq Jahangiri.

Kinnitamata jäeti Iraani endine liider Mahmoud Ahmadinejad ja tema lähedane liitlane Hamid Baghaie. Ahmadinejad teatas algul, et ta ei kavatse kandideerida, sest riigi kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei soovitas tal seda mitte teha, kuid muutis hiljem meelt. Uudisteagentuuri AP ajakirjanikud jälgisid, kuidas jahmunud valimisametnikud tegelesid nädal tagasi Ahmadinejadi dokumentidega.

Iraani siseministeerium teatas neljapäeval, et järgmisel kuul peetavate presidendivalimiste eel ei korraldata kandidaatide debatte otse-eetris.

"Valimiskampaania järelevalvekomisjoni otsusest lähtuvalt edastatakse kandidaatide valimisdebatid varem salvestatuna," ütles siseministeeriumi kõneisik Seyed Salman Samani.

Presidendivalimisteks esitas kandideerimisdokumendid rohkem kui 1600 inimest. Tavaliselt lubatakse kandideerida vähem kui kümnel inimesel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles