Hiina on seadnud Põhja-Korea tõttu pommitajad kõrgendatud valmisolekusse (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lennuk Su-30 ja pommitaja H-6K.
Hiina lennuk Su-30 ja pommitaja H-6K. Foto: Shao Jing/AP/Scanpix

Ühendriikide ametnike sõnul on Hiina seadnud oma pommitajad kõrgendatud valmisolekusse, milles nähakse potentsiaalset vastust Põhja-Korea agressiivsele retoorikale, vahendab CNN.

USA ametnik lisas, et neil on admeid ka selle kohta, et Hiina sõjavägi hooldab intensiivselt lennukeid, et oma valmisolekut tõsta.

Need sammud annavad märku Hiina püüdlustest lühendada reageerimisaega võimalike Põhja-Koreast lähtuvate ootamatuste korral, sõnas ametnik. Taolised ootamatused võivad kujutada endast Korea poolsaarel relvastatud konflikti puhkemist.

Pärast ridamisi toimunud Põhja-Korea raketikatsetusi on pinged piirkonnas intensiivistunud. Nii Washington kui Pyongyang on oma retoorikat karmistanud, viimane väitis teisipäeval, et ennetava löögi korral hävitatakse Ühendriigid ja Lõuna-Korea ühe hetkega.

Hiina suhted Pyongyangiga on viimasel ajal jahenenud ning Peking on üha enam mures autoritaarse režiimi kokkukukkumise pärast, mis tooks kaasa hiiglasliku põgeniketulva ja kahe Korea võimaliku ühinemise USA liitlase Lõuna-Korea valitsuse all.

Indoneesias viibiv USA asepresident Mike Pence on Aasia-liitlaste külastamise käigus korduvalt välja öelnud, et Põhja-Korea puhul on strateegilise kannatlikkuse aeg otsa saanud.

Põhja- ja Lõuna-Korea vahel käib tehniliselt jätkuvalt sõda, sest 1950–1953 väldanud Korea sõda lõppes vaherahu, mitte rahuleppega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles