Ülevaade Prantsuse terrorirünnakutest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küünalde ja Eiffeli torni kujukesega mälestatakse Bataclani rünnakus hukkunuid.
Küünalde ja Eiffeli torni kujukesega mälestatakse Bataclani rünnakus hukkunuid. Foto: MIGUEL MEDINA/AFP/Scanpix

Postimees avaldab ülevaade suurematest rünnakutest Prantsusmaal alates Charlie Hebdo tulistamisest.

2015

7.-9. jaanuar: Kaks Kalašnikovidega relvastatud meest sisenesid Pariisis asuvasse satiirilise väljaande Charlie Hebdo toimetusse ja tapsid 12 inimest.

Charlie Hebdo esileht aasta pärast rünnakut. Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS/SCANPIX
Charlie Hebdo esileht aasta pärast rünnakut. Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS/SCANPIX Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS

Järgmisel päeval tapetakse Pariisi lähistel naispolitseinik. Relvastatud isik võttis juudi poes inimesed pantvangi ja tappis neist neli. Al-Qaedale ja Islamiriigile truudust vandunud ründajad tapetakse tulevahetuses korrakaitsjatega.

3. veebruar: Noaga vehkiv mees ründab Nice`is kolme juudi kogukonnakeskust valvanud sõdurit. 30-aastane Moussa Coulibaly arreteeritakse, mees väljendab oma viha Prantsusmaa, politsei, sõjaväe ja juutide vastu.

19. aprill: Alžeeria päritolu IT-õpilane Sid Ahmed Ghlam vahistatakse kahtlustatuna oma autost surnult leitud naise tapmises. Lisaks arvatakse, et kinnipeetav kavandas ka Pariisi Villejuif` äärelinnas asuva kiriku ründmaist.

Uurijad leidsid mehe kodust al-Qaeda ja ISiga seotud dokumente ja avastasid, et Ghlam suhtles Süürias võitleva äärmuslasega kiriku ründamise asjus.

26. juuni: 35-aastane Yassin Salhi tapab oma ülemuse ja paneb tema pea koos kahe islamilipuga Saint-Quentin-Fallavier` gaasitehase aiale näitusele. Tehase õhkamise katsel ta vahistatakse. Mees sooritas detsembris oma kongis enesetapu.

13. juuli: Neli meest vanuses 16-23 vahistatakse kahtlustatuna rünnaku planeerimises sõjaväelaagrile, et selle ülemal džihaadi nimel pea maha võtta. Mehed vannuvad ISile truudust.

21. august: Reisijad Amsterdami-Pariisi vahel liikuvas rongis ennetavad veresauna puhkemist, tehes kahjutuks rongis tule avanud mehe. 25-aastane marokolane Ayoub El Khazzani oli julgeolekule tuttav sidemete tõttu radikaalse islamiga.

Korrakaitsja Thalys`platvormil. Foto: BERTRAND GUAY/AFP/SCANPIX
Korrakaitsja Thalys`platvormil. Foto: BERTRAND GUAY/AFP/SCANPIX Foto: BERTRAND GUAY/AFP

13. november: Lõhkeainete ja tulirelvadega varustatud ISi äärmuslased ründavad koordineeritult Prantsuse-Saksamaa jalgpallimatši, Pariisi kohvikuid ja Bataclani kontserdisaali, tappes kokku 130 inimest ja haavates 350. Tegu on ohvriteerohkeima rünnakuga Prantsusmaa pinnal.

Küünlad ja lilled Bataclani kontserdisaali juures. Foto: BERTRAND GUAY/AFP/SCANPIX
Küünlad ja lilled Bataclani kontserdisaali juures. Foto: BERTRAND GUAY/AFP/SCANPIX Foto: BERTRAND GUAY/AFP

2016

7. jaanuar: Lihanoaga relvastatud ISi embleemi kandev mees tulistatakse surnuks pärast rünnakukatset Pariisi politseijaoskonnale. 2013. aastal röövis süüdi mõistetud mees tuvastatakse Marokos sündinud Sallah Alina.

13. juuni: 25-aastane Larossi Abballa tapab Pariisi lähedal politseiülema Jean-Baptiste Salvaing`i ja tema naise Jessica Schneideri nende kodus. Salvaing pussitatakse surnuks, Schneideri kõri aga lõigatakse läbi nende noore poja silme all.

Jäädvustus Jean-Baptiste Salvaing`st ja tema elukaaslasest Jessica Schneiderist. Foto: REUTERS/Kamil Zihnioglu/Pool/Scanpix
Jäädvustus Jean-Baptiste Salvaing`st ja tema elukaaslasest Jessica Schneiderist. Foto: REUTERS/Kamil Zihnioglu/Pool/Scanpix Foto: POOL/REUTERS

Politsei eriüksuslased tapavad Abballa, kuid enne jõuab mees sotsiaalmeedias mõrvad ISise nimele kuulutada.

14. juuli: Bastille`i päeval sõidab Nice`i promenaadil veok rahvahulka tappes 84 inimest ja vigastades üle 300. Ründaja Mohamed Lahouaiej Bouhlel tapetakse, rünnaku eest võtab vastutuse IS.

Nice`i promenaad. Foto: JEAN-PIERRE AMET/REUTERS/SCANPIX
Nice`i promenaad. Foto: JEAN-PIERRE AMET/REUTERS/SCANPIX Foto: JEAN-PIERRE AMET/REUTERS

26. juuli: Saint-Etienne-du-Rouvray kirikus pantvange võtnud ründajad lõikavad preestri kõri läbi.

2017

3. veebruar: Matšeetega relvastatud mees ründab nelja Louvre`i muuseumi valvanud sõdurit, karjudes «Allah Akbar». 29-aastane Egiptusest pärit ründaja saab tõsiseid vigastusi.

18.märts: Pariisi Orly lennujaamas tapetakse 39-aastane mees, kes ründas seal korda valvanud sõjaväelast. Prokuröri väitel karjus mees: «Ma olen valmis Allahi eest surema!».

19. aprill: politsei arreteerib Marseille`s kaks kahekümnendates eluaastates meest, keda kahtlustatakse rünnaku kavandamises. Meeste valdusest leitakse relvi ja lõhkeainet.

21. aprill: Champs Elyséel tapab ründaja ühe korrakaitsja ja vigastab veel kahte. Vastutuse rünnaku eest võttis Islamiriik.

2018

23. märts: Lõuna-Prantsusmaal tappis relvastatud mees neli inimest, kuni politsei ta maha lasi. Mees vandus truudust terrorirühmitusele Islamiriik (ISIS) ja nõudis väidetavalt 2015. aasta Pariisi terrorirünnakute ühe korraldaja Salah Abdeslami vabastamist. Rünnak oli toona ohvriterohkeim, mis president Emmanuel Macroni ametiaja jooksul Prantsusmaal aset leidnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles