Filipiinid hoogustavad ehitustöid vaidlusalusel saarel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitised Filipiinidele kuuluval Thitu saarel.
Ehitised Filipiinidele kuuluval Thitu saarel. Foto: Erik de Castro/Reuters/Scanpix

Filipiinide kaitseminister ja relvajõudude staabiülem külastavad täna vaidlusalust saart Lõuna-Hiina meres, kus praegu paikneb sõjavägi.

Filipiinidel on saarel kavas ulatuslikud ehitustööd, mis ärritab kindlasti seda samuti enda omaks pidavat Hiinat, kes on väidetavalt viinud läheduses asuvatele tehissaartele raketid.

Filipiinide kaitseminister Delfin Lorenzana, staabiülem kindral Eduardo Ano ja umbes 40 ajakirjanikku saabusid Pag-asa saarele, mida rahvusvaheliselt tuntakse Thitu nime all.

Hiina peab omaks peaaegu kogu Lõuna-Hiina merd ja on püüdnud seitsme tehissaare ehitamisega seal kanda kinnitada.

Vietnam nõuab endale õigust Cay saare üle. Foto: Francis Malasig/AP/Scanpix
Vietnam nõuab endale õigust Cay saare üle. Foto: Francis Malasig/AP/Scanpix Foto: Francis Malasig/AP

President Rodrigo Duterte on öelnud, et Hiina veenis teda mitte sõitma Filipiinide iseseisvuspäeval 12. juunil Pag-asa saarele, et heisata seal Filipiinide lipp.

Lorenzana ütles Pag-asal paiknevatele sõduritele, et Duterte tegi talle ülesandeks uurida, missuguseid rajatisi saaks võimalikult kiiresti saarele ehitada. Nende hulgas on paadisadam, et tuua saarele ehitusmaterjale 1,2 kilomeetri pikkuse lennukite stardiraja remontimiseks ja pikendamiseks.

Pag-asa ehitustöödeks on eraldatud 32 miljoni dollari suurune summa, mille eest on kavas ehitada kalasadam, päikeseelektrijaam, veepuhastusjaam, elamuid sõduritele ning mereuurimisjaama hooned ja turismirajatised.

Lorenzana tõdes, et Hiina võib ehitustööde vastu protestida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles