Assad: USA raketilöök hävitas üle poole Süüria õhutõrjerelvadest (28)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaatepilt al-Shayrati lennuväebaasis pärast Ameerika raketirünnakut.
Vaatepilt al-Shayrati lennuväebaasis pärast Ameerika raketirünnakut. Foto: Mikhail Voskresenski/Sputnik/Scanpix

Süüria presidendi Bashar al-Assadi sõnul kaotasid valitsusväed USA raketilöögis Shayrati õhuväebaasile üle 50 protsendi oma õhukaitsesüsteemist.

Assad ütles reedel usutluses uudisteagentuurile RIA Novosti, et Damaskus peab Venemaaga kõnelusi õhutõrjerelvade asendamiseks.

7. aprillil toimunud raketilöögi tingis 4. aprillil toimunud keemiarünnak Khan Sheikhuni linnale, milles hukkus vähemalt 87 inimest.

Assad väitel ei toimunud Khan Sheikhunile mitte mingit keemiarünnakut. Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) juhataja ütles kolmapäeval, et organisatsiooni uurijatel on ümberlükkamatuid tõendeid närvimürgi sariin või sellega sarnaneva aine kasutamisest rünnakus.

Süüria president väitis usutluses, et mässulised saavad sada protsenti kindlalt keemiarelvi Türgist. «Ainus tee, mille kaudu saavad terroristid raha, relvi, uusi liikmeid, mis tahes materjale või taolisi aineid, käib läbi Türgi.»

Assad vaidlustas ka Süüria kodusõjas hukkunute arvu. ÜRO andmeil on üle kuue aasta kestnud konfliktis surma saanud üle 320 000 inimese, Assadi väitel on surma saanud kümned tuhanded.

Riigipea süüdistas seejärel lääneriike hukkunute arvu ülespuhumises.

«Need arvud esitatakse ainult arvude üles puhumiseks, et näidata kui kohutav olukord on, eesmärgiga kasutada seda humanitaaralase ettekäändena Süüriasse tungimiseks,» lisas riigipea.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles