Galerii: Austraallased ja uusmeremaalased alustasid marssi alternatiivsete faktide vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuhanded inimesed tulid Austraalias ja Uus-Meremaal tänavatele teaduse toetuseks meelt avaldama. Alternatiivsete faktide võidukäigust ajendatud ülemaailmne marss on kavas rohkem kui 500 linnas.

Teadlased ja nende mõttekaaslased tunnevad muret üha sagenevate poliitiliste rünnakute pärast faktidele ja teaduslikele tõenditele ning kardetakse, et teadus jäetakse otsuste langetamisest hoopis kõrvale.

Sydneys kutsusid valgetes laborikitlites meeleavaldajad poliitikuid teadlaskonda toetama, kandes plakateid nagu «Teaduseta on kõik vaid fiktsioon» ja «Vajame mõtlejaid, mitte eitajaid».

Protestiaktsioon leiab aset ajal, mil Austraaliat külastab USA asepresident Mike Pence.

Ülemaailmse teadusmarsi algatus tuli USAst ja selle korraldajate sõnul on tegu parteivälise ettevõtmisega. Nad möönavad aga, et liikumise käivitajaks sai USA presidendi Donald Trumpi vabariiklaste valitsuse kava Ühendriikide suuremate teadusasutuste eelarvet kärpida.

Ka Austraalias on konservatiivse valitsuse ajal kasvanud kartused poliitiliste rünnakute ees teadusele, sestap tuli rahvas tänavatele ka Melbourne'is, Brisbane'is, Perthis, Adelaide'is ja teistes linnades.

Uus-Meremaal avaldatakse teadlastele toetust Wellingtonis ja Aucklandis.

Canberra loobus eelmisel aastal üldsuse vastuseisu tõttu otsusest koondada riiklikust teadusorganisatsioonist (CSIRO) mitusada ametikohta.

Marsse teadlaste toetuseks on täna oodata veel Brasiilias, Kanadas, mitmes Euroopa riigis, Jaapanis, Mehhikos, Nepalis, Nigeerias ja Lõuna-Koreas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles