Galerii: Saksa immigratsioonivastane AfD koguneb arveid klaarima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Parempopulistlik erakond Alternatiiv Saksamaale (AfD) kogunes Kölni  kongressile sisetülisid lahendama, et septembris peetavatel valimistel esmakordselt parlamenti pääseda.

Erakonna juht Frauke Petry teatas kolmapäeval, et ei hakka parlamendivalimistel partei esikandidaadiks. Otsuse taga näib olevat teravnev vastasseis AfD juhtkonnas.

Petry tõrjus 2015. aastal välja erakonna kaasasutaja, majandusprofessor Bernd Lucke ja sai AfD juhiks. Sestpeale on parteiplatvormis kesksel kohal vastuseis immigratsioonile ja islamile.

Erakonnas on aga hoogustunud sisevõitlus Petry, tema abikaasa Marcus Pretzelli ja teiste kõrgemate parteiliikmete vahel. «Petry ei ole suutnud peatada eurokriitilisena alustanud erakonda üha enam ja enam rassistlikuks, marurahvuslikuks ja paremäärmuslikuks muutumast,» kirjutati Kölni päevalehes Stadt-Anzeiger.

2013. aastal euroskeptiliselt platvormilt hääli kogunud AfD on alates 2015. aastast võidelnud kantsler Angela Merkeli otsuse vastu lubada riiki üle miljoni asüülitaotleja.

Sisserändajate arvu langedes on aga erakonna positsioon kõikuma löönud ning kõik Saksa peavooluparteid on välistanud temaga koostöö, kui ta peaks 24. septembri valimistel viie protsendi künnise ületama ja parlamenti pääsema.

Arvamusküsitluste põhjal on AfD toetus 7-11 protsenti, see on järsk langus eelmise aasta lõpu 15 protsendiga võrreldes.

Samaaegselt erakonna kongressiga avaldab Kölni kesklinnas erakonna vastu meelt kümneid tuhandeid inimesi. Seetõttu täiendati linna julgeolekumeeskonda tuhandete politseinikega, kelle eemärk on tagada avalik kord ja takistada protestijatele ligipääs partei kongressihoonesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles