Galerii: Prantsusmaa valmistub pingelisteks presidendivalimisteks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prantsusmaal leiab homme aset presidendivalimiste esimene voor, kuid riigi ülemerepiirkondades avati valimisjaoskonnad juba täna. 

Prantsuse Gujaanas, Martinique’il ja Prantsuse Polüneesias elavad Prantsuse kodanikud said hääle oma lemmikkandidaadile anda juba täna. Samal ajal valmistuti mandril homseks valimisralliks, mille tulemuse on muutnud senisest ebakindlamaks politseiniku elu nõudnud terrorirünnak Pariisi südalinnas.

Analüütikute hinnangul võib terrorirünnak lüüa segi pingerea nelja esimese kandidaadi jõujooned ning kasu lõikavad sellest eeskätt paremäärmusliku Rahvarinde kandidaat Marine Le Pen ja konservatiive esindav Vabariiklaste kandidaat François Fillon.

Uuringufirmade Ifop ja Ipsos reedel avaldatud küsitlustulemuste põhjal on suurim toetus siiski sõltumatuna kandideerival tsentristil Emmanuel Macronil. Talle järgnevad Le Pen ja Fillon ning neljandal kohal on esimese valimisvooru eel vasakpopulist Jean-Luc Mélenchon.

Macroni toetas küsitletutest 24,5 protsenti, Le Peni 22,5 protsenti. Kolmandaks tuli 19,5 protsendiga Fillon ja neljandaks 18,5 protsendiga Mélenchon.

Uut presidenti homse esimese valimisvooru järel keegi siiski ei oota, sest riigi senise ajaloo jooksul pole riigile uut presidenti õnnestunud leida. Selle jaoks peaks üks 11 kandidaadist endale koguma vähemalt 50 protsenti häältest.

Suure tõenäosusega selguvad peale homseid valimisi kaks kandidaati, kes suunduvad edasi seitsmendal mail aset leidvasse teise vooru.

Homme on võimalik 47 miljonil prantslasel hääletada üle Prantsusmaa 69 000 valimisjaoskonnas kuni kell kaheksani õhtul. Kohe peale seda on oodata ka esmaseid tulemusi. Üle Prantsusmaa tagab pühapäeval valijate ohutust 50 000 politseinikku ja 7000 sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles