Hanso: aprillis pingestuvadki suhted Põhja-Koreaga (1)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
15. aprillil tähistati Põhja-Koreas riigi looja Kim Il Sungi 105. sünniaastapäeva suure sõjaväeparaadiga.
15. aprillil tähistati Põhja-Koreas riigi looja Kim Il Sungi 105. sünniaastapäeva suure sõjaväeparaadiga. Foto: Wong Maye-E/AP/Scanpix

Parlamendi riigikaitsekomisjoni esimees Hannes Hanso (SDE) peab sõjalise konflikti puhkemist Põhja-Korea puhul vähetõenäoliseks ning praegune pingete suurenemine on tavapärane muster kevaditi.

«Igal aastal on aprill see kuu, kus retoorika tõuseb eskalatsioonini. Seepärast, et kõik Põhja-Korea riiklikud tähtpäevad jäävad sellesse perioodi,» vahendas ERR uudised Hanso intervjuud  ETV saates «Hommik Anuga».

Hanso sõnul jäävad aprilli ka USA ja Lõuna-Korea ühisõppused, mida Põhja-Korea käsitleb selge ohuna. Hanso ütles, et muster on igal kevadel sama, millal teeb Põhja-Korea lähi- või keskmaa rakettide katsetusi või tuumakatsetusi, mis on nendepoolne vastureaktsioon.

Siiski pole olukord Hanso sõnul enam võrreldav aastatetaguse ajaga, sest USA ja teised riigid tunnetavad tänasel päeval, et Põhja-Korea on jõudnud päriselt ka oma sõjaarsenalis selleni, et tahtmise korral suudaks režiim ohustada rohkemat kui ainult lähiriike.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles