Meikar: täna mõtleme Valgevene vabaduse peale

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Meikar.
Silver Meikar. Foto: Peeter Langovits

Täna möödub 93 aastat iseseisva Valgevene riigi väljakuulutamisest 1918. aasta 25. märtsil, Valgevene vabaduse päeva tähistamisega avaldatakse üle maailma meelt riigijuhi Aleksandr Lukašenka autoritaarse režiimi vastu, rääkis riigikogu ühenduse Valgevene demokraatliku arengu kaitseks toetusgrupi esimees Silver Meikar.

Meikari hinnangul ei ole Valgevene režiim täitunud mitte ühtegi lubadust, mis puudutavad inimõiguste tagamist, demokraatlike vabaduste suurendamist ja poliitvangide vabastamist, vahendas Reformierakonna riigikogu fraktsiooni pressiesindaja.

«Lukašenka režiim on tugevdanud repressioone Valgevene opositsiooniliikumise vastu,» ütles Meikar. «Endise presidendikandidaadi Andrei Sannikovi pressiesindaja Aleksandr Otroštšenkov on vangi mõistetud neljaks, Dmitri Novik kolmeks ja pooleks ning Aleksandr Moltšanov kolmeks aastaks.»

Valgevene poliitpõgenik Pavel Marozau sõnul sümboliseerib Vabaduse Päev lootust, et ühel päeval on Valgevene osa demokraatlikust Euroopast. «Kahjuks täna näeme Valgevenes karme repressioone ja tagakiusamist,» ütles Marozau.

Meikar ja Marozau peavad oluliseks sanktsioonide karmistamist Lukašenka režiimi vastu. «Valgevene tänane režiim ei too kannatusi vaid oma rahvale, vaid on ohuks heaolule kõikjal maailmas. Lukašenka režiim on heades suhetes teiste võikate režiimidega alates Liibüast ja lõpetades Iraaniga ning seeläbi aitab kaasa sealsete diktaatorite püsimisele.»

Vabaduse Päev on mitteametlik Valgevene tähtpäev, mida tähistatakse iga aasta 25. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles