Euroopa liidrite reageering Macroni ja Le Peni võidule

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron Foto: Pacific Press/Pacific Press/Sipa USA/Scanpix

Prantsusmaal toimus eile presidendivalimiste esimene voor, mille võitis tsentrist Emmanuel Macron 23,86 protsendi häältega, kuid talle pakkus tugevat konkurentsi paremäärmuslasest Marine Le Pen, kes sai 21,43 protsenti häältest.

Euroopa riikide ja Euroopa Liidu juhtidelt hakkas neile kahele poliitikule tulema kohe õnnitlusi, kui tulemused teada olid.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron Foto: Pacific Press/Pacific Press/Sipa USA/Scanpix
Marine Le Pen
Marine Le Pen Foto: MICHEL SPINGLER/AP/Scanpix

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker õnnitles Macroni esimese valimisvooru võidu puhul ja soovis õnne ka teiseks valmisvooruks.

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP/Scanpix

Saksamaa kantsler Angela Merkel edastas Macronile  õnnitlused läbi oma pressiesindaja, soovides lähinädalateks kõike head.

«On hea, et Emmanuel Macron oli esimeses voorus edukas, esindades tugevat Euroopa Liitu ja turumajandust,» teatas Merkeli pressiesindaja Steffen Seibert Twitteris.

Angela Merkel
Angela Merkel Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix

Macron on juba praegu Euroopa Liidu liidrite silmis neile sobivam Prantsusmaa presidendina kui Le Pen, kes on tuntud euroskeptik ja migratsiooni piiramise poolt.

Macron lubas valimisööl, et ta temas saab võidu korral isamaasõprade, mitte äärmusrahvuslaste president ning ta on valmis täitma Prantsusmaa ja Euroopa lootusi.

Taani peaminister Lars Løkke Rasmussen õnnitles sotsiaalmeedias Macroni, lisades et tuleb ära oodata Prantsusmaa presidendivalimiste teine voor, kuid Euroopa vajab uuenenud Prantsusmaad, mida Macron suudaks pakkuda.

Lars Løkke Rasmussen
Lars Løkke Rasmussen Foto: MICHAEL KOOREN/REUTERS/Scanpix

 «Euroopa vajab rohkem, mitte vähem koostööd. On positiivne, et Emmanuel Macron sai esimeses voorus võidu,» säutsus Norra välisminister Børge Brende.

Børge Brende
Børge Brende Foto: Alexander Shcherbak/Alexander Shcherbak/TASS/Scanpix

Suurbritannia endine rahandusminister George Osborne õnnitles oma head sõpra Emmanuel Macroni võidu puhul ja nimetas ta võitu kõikide tsentsristide võiduks. Tema arvates saaks Macronist väga sobiv president.

George Osborne
George Osborne Foto: Fiona Hanson/PA Wire/PA Images/Scanpix

Hollani paremäärmuslik poliitik Geert Wilders seevastu saatis õnnitlused Le Penile, mis on loogiline, sest nende vaated on sarnased ja nad esindavad sama poliitilist suunda. 

Geert Wilders
Geert Wilders Foto: YVES HERMAN/REUTERS/Scanpix

«Le Peni edu on kõikide Euroopa patriootide pidupäev. Edasi teise valimisvooru suunas ja soovin Le Peni presidendik saamist,» teatas hollandlane oma tviidis.

Prantsusmaal läbi viidid arvamusküsitluse kohaselt on Macronil head šansid saada võit ka teises valimisvoorus.

Uuringufirma Ipsos teatel näeb Macroni presidendina 62 protsenti prantslastest.

Prantsusmaa presidendivalimiste teine voor leiab aset kahe nädala pärast, 7. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles