Trumpi müür ajab valitsuse lõhki (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald J. Trump.
Donald J. Trump. Foto: Ron Sachs/SIPA/Scanpix

USA valitsuse eelarve tähtaeg läheneb ja otsust Trumpi müüri rahastuse üle ei paista kuskilt.

President Donald Trump ja Demokraatlik Partei on sel nädalal karvupidi koos valitsuse rahastamise üle. Trump nõuab Mehhiko piirimüüri rahastamist, demokraadid ütlevad, et ei loovuta sentigi.

Otsuse tähtajani on jäänud viis päeva ja Trump paistab liikuvat kaotuse suunas. Presidendi suurima kampaanialubaduse suhtes on skeptiline ka endine sisejulgeolekuminister Peter King, kes pani 2006. aastal paberile seaduse, mis lubab piirimüüri ehitamist.

«Ilmselt tuleb minna kompromissile,» sõnas King.

Valitsuse rahastuse tähtaeg on reedel, mis ei jäta Kongressile pea üldse aega kokkuleppele jõudmiseks. Lisaks kulutab Kongressi aega ka Obama tervishoiuplaani asendamine.

Eile väljendasid asja suhtes ebakindlust ka Valge Maja ametnikud.

«Me ei tea veel,» ütles Valge Maja eelarvedirektor Mick Mulvaney. «Me peame prioriteedid paika panema.»

President ise valis läbirääkimiste meetodiks piitsa: «Obamacare on tõsises hädas. Demokraadid vajavad palju raha, et seda käigus hoida, muidu sureb see varem, kui keegi oleks arvanud,» säutsus Trump Twitteris.

«Demokraadid ei taha, et raha valitsuse eelarvest liiguks müüri rahastamisse, hoolimata sellest, et see peab kinni uimastite ja halbade MS 13 gängiliikmete voolu,» jätaks president.

Trump avaldas ka uuesti arvamust, et sunnib mingil viisil siiski Mehhiko müüri eest maksma. Mehhiko on kategooriliselt sellest keeldunud. Müüri eeldatavat maksumust hinnatakse mitmele miljardile dollarile.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles