Jaapanlased on asunud tuumavarjendeid ehitama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evakuatsioonikoolitus Tokyos. Foto on illustratiivne.
Evakuatsioonikoolitus Tokyos. Foto on illustratiivne. Foto: ISSEI KATO/REUTERS/Scanpix

Tuumavarjendite ja radiatsiooni tõkestavate õhupuhastajate müük on Jaapanis viimastel nädalatel Põhja-Korea agressiivse retoorika tõttu oluliselt kasvanud, vahendab Reuters.

Jaapani lääneosas Kobes tegutsev väikeettevõte Oribe Seiki Seisakusho on sel kuul saanud juba kaheksa tellimust, mida on oluliselt rohkem võrrelduna tavalise kuue tellimusega aastas.

Lisaks on firma müünud maha kõik 50 Šveitsis valmistatud õhupuhastajat, mida kasutatakse radiatsiooni ja mürgigaasi eemalhoidmiseks. Firma juhi Nobuko Oribe sõnul üritavad nad nüüd kiiresti tooteid juurde tellida.

Kuule inimesele mõeldud õhupuhastaja maksab 620 000 jeeni (umbes 5000 eurot), 13 inimesele mõeldud seadeldis, mida tavaliselt kasutatakse perevarjendites, 1,7 miljonit jeeni (ligi 14 000 eurot).

Mure gaasirünnaku pärast on Jaapanis kasvanud pärast peaminister Shinzo Abe kommentaare sel kuul, et Põhja-Koreal võib olla võimekus kasutada sariiniga varustatud rakette.

Reedel palus Jaapani valitsus kohalikel omavalitsustel alustada evakuatsiooniõppusi võimaliku raketirünnaku korral.

Nobuko Oribe firma pakutav varjend on ehitatud nii, et see peaks vastu ka Hiroshimaga võrdväärse tuumapommi plahvatusele 660 meetri raadiuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles