Ajaleht: Soome on eestlaste jaoks «trahviparadiisiks»

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trahvikviitung autoaknal
Trahvikviitung autoaknal Foto: Liis Treimann

Eestlane võib Soomes juhtida autot joobnuna või anda kellelegi kergemat sorti nahatäie, sest ta ei pea karistust kartma.

Aamulehti väitel on Eestis seaduselünk, mis võimaldab eestlastel jätta Soomes saadud trahvid maksmata. Eesti ametivõimud on lubanud selle vea parandada ja vastavat seadust täiendada.

Tegelikkuses on Eesti sarnaseks «trahviparadiisiks» ka Soome kodanike jaoks, kuna Eesti ametnikud ei saada soomlastele kirjutatud trahvikviitungeid täideviimiseks Soome.

Eesti ei tunnista praegu teistes riikides määratud karistusi, kui just süüdistatav pole ise olnud kohtus kohal või pole viibinud trahvi määramise juures.

Soomes võib kohus ilma süüdistatava juuresolekuta määrata trahvi purjus peaga autojuhtimise, näppamise või kergemat sorti vägivallatsemise eest.

Trahve, mida ei saa tegelikult sisse nõuda, koguneb Soome kohturegistrikeskuse andmetel aastas tuhatkond.

Maanteepolitsei juhi Kari Rantala sõnul hakkab liikluses silma hoolimatus: mõned ei võta liikluseeskirju tõsiselt, kuna teavad, et trahve pole vaja maksta.

Lisaks eestlastele on Soomes ka teiste riikide kodanikke, kellelt ei saa trahviraha kätte. Kuna riigis elab palju Eesti kodanikke, siis rõhutab see ilmingu tähendust, kirjutab Aamulehti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles